Aktivisten Joshua Wong har ställt sig bakom de rådande protesterna efter att ha blivit frisläppt från fängelset i juni. Foto: Pablo Torres

Joshua Wong ledde paraplyrevolutionen – nu är han återigen på Hongkongs gator

Uppdaterad
Publicerad

Hongkong kommer nu att förändras i grunden. Det påstår Joshua Wong – den mest kände kritikern av Kinas allt större inflytande över Hongkong. För fem år sedan ledde han paraplyrevolutionen -nu finns han återigen på Hongkongs gator.

– Nästan var tredje invånare har stått upp och protesterat mot Kinas förtryck av oss. Det säger mycket om styrkan i den här rörelsen, säger Wong.

Joshua Wong rör sig snabbt längs Hongkongs gator. Hans kalender är fylld till sista timmen och Wong har gett fler än 100 intervjuer de senaste dagarna. Men det är inte Joshua Wong som planerar nästa massdemonstration, istället för han miljoner Hongkongbors talan.

– De flesta av våra politiker representerar inte folket. De tjänar Peking. Precis så är det med vår högsta styrande, Carrie Lam. Hon går bara Kinas ärenden och arbetar inte för vår demokrati, påstår Joshua Wong.

Protesterna i Hongkong

”Makten tillhör folket…”  

Han har just avtjänat ett tre månader långt fängelsestraff, så lång blev påföljden efter de demonstrationer han ledde 2014. Då protesterade unga, under 79 dagar, mot odemokratiska val i Hongkong och Pekings inflytande över politiken här. Protesterna gav ett stort eko, men resulterade inte i några förändringar. Men den här gången kommer protesterna att stoppa Kinas allt större kontroll över Hongkong, påstår han.

– Makten tillhör folket. Vi ska inte hotas av Peking. Kina försökte få oss att införa en lag som innebär att inte bara vi lokala utan också de som reser hit riskerar att ställas inför rätta i Peking för olika brott. Det skulle utplåna vår självständighet helt, menar Joshua Wong.

Attackeras

Runt om oss stannar folk upp när den unge studenten visar sig utanför parlamentsbyggnaden. Och plötsligt attackerar en äldre man honom verbalt. Högljutt förföljer mannen Joshua Wong och kallar honom för förrädare och anklagar Wong för att tvinga studenter att ansluta sig till protesterna på gatorna. Ingen är mer förknippad med demonstrationerna mot Peking och han har många fiender.

– Jag är inte ledaren för den här rörelsen. De protester vi nu ser saknar formella ledare. Jag är bara en av alla som försöker uppmana folk runt om i världen att följa utvecklingen här och visa hur övertygade vårt folk är att slåss för framtiden, säger han.

Försvarar inte våldet

På den vandaliserade parlamentsbyggnaden skruvas skivor upp för att dölja skadegörelsen. Stora delar av verksamheten är stängd tills vidare. Grupper av poliser finns hela tiden i närheten av parlamentet och myndigheterna har stärkt bevakningen av flera officiella byggnader. Samtidigt har nu polisen gripit minst 13 personer, som alla är misstänkta för bland annat skadegörelse. Och under helgen finns det stor risk för nya sammandrabbningar, när många unga återigen planerar protester.

– Jag försvarar inte våld, men ingen person har skadats av våra protester. Ingen politiker. Vi måste gå långt för att nå våra syften: att stoppa Kinas förtryck och deras försök att styra oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna i Hongkong

Mer i ämnet