Demonstranter och Carrie Lam. Foto: Tyrone Siu/Reuters/TT, Anthony Wallace/AFP/TT

Analys: ”Arg Lam får vatten på sin kvarn”

Uppdaterad
Publicerad

Carrie Lam verkar trivas i rollen som en besviken mamma, och har tidigare liknat demonstranterna i Hongkong med bortskämda barn.

Dagen efter att parlamentet stormades av unga demonstranter låter chefsministern återigen sårad, och beskriver att hon känner sig ”ledsen, chockad och indignerad”.

För två veckor sedan hade protesterna just nått sin första kulmen, och Carrie Lam framhärdade fortfarande i stödet för det kritiserade lagförslaget om utlämningar till fastlandskina. Då sa hon apropå protesterna att som mamma kan hon inte ge efter för sin sons minsta impuls. För om hon alltid gjorde sin son till viljes skulle han bara bli bortskämd, och skuldbelägga henne för att hon inte uppfostrat honom.

”Alla skyldiga ska lagföras”

Sedan dess har hon gett upp försöken att driva igenom den kritiserade lagen. Hon har också bett om ursäkt för att inte ha varit tillräckligt lyhörd. Lams liknelse mellan demonstranter och bortskämda barn gick inte hem. Människor i Hongkong verkade tycka att de var bättre föräldrar än Carrie Lam, för vem skjuter gummikulor och tårgas mot sina egna barn bara för att de inte gör som man säger?

Protesterna i Hongkong

I dag är dagen efter att ett hundratal demonstranter i paraplyer, svarta träningsoveraller och skyddskläder i plast stökat runt själva i parlamentets plenisal i tre timmar, poserat med paraplyer, tagit otaliga selfies, klottrat på väggarna och skräpat ned. Carrie Lam säger i ett uttalande att de unga människor som intog parlamentsbyggnaden använde extremt våld. Hon fördömde vandaliseringen, och sa att alla skyldiga ska lagföras.

Demonstranterna verkade oorganiserade

I går vek polisen undan när demonstranterna började ta sig in i parlamentet. Ungdomarna fick hålla på i timmar för att bryta igenom de skottsäkra glasväggarna vid entrén till parlamentet. De hackade och slog, tryckte, drog och puttade och hamrade och lyckades tillslut göra hål, och sedan ännu större hål, och sedan kunde de strömma in i byggnaden. Ungdomarna verkade oorganiserade, och även om några satte ihop hinder som kanske kunde ha fungerat som barrikader är det överdrivet att säga att de belägrade parlamentet. De var snarare inne i parlamentet och härjade en stund. Och ingen hindrade dem.

Polisens frånvaro blev kuslig efter ett tag. Tillslut satt och stod demonstranterna strösslade över sätena i parlamentets sal, med sina paraplyer, och på bilderna ser det ut som att det var nästan lika många journalister som demonstranter. Alla väntade på vad polisen skulle göra härnäst, och väntan började bli otäck.

Långsam polisinsats

Varför avvaktade polisen? Hongkongs polischef Stephen Lo var med Carrie Lam vid presskonferensen i morse, och svarade att en inomhussituation skulle begränsa polisens handlingsutrymme.

Polischefen fick flera frågor om insatsen: ville de i själva verket gillra en slags pr-fälla för demonstranterna?

Stephen Lo hänvisade till att lamporna i huset hade slocknat, och han var rädd att båda sidor skulle kunna begå misstag i mörkret.

Istället grupperade polisstyrkorna om sig och planerade ett organiserat återtag av byggnaden. Och precis vid midnatt började en tät formation med kravallutrustad polis röra sig mot parlamentet. Offensiven hade föregåtts av varningar, och demonstranterna var medvetna om vad som närmade sig utanför i samma stund polisen började röra sig. Som ett lämmeltåg började de då strömma ur salen, nerför rulltrappan och ut. Inga konfrontationer verkar ha förekommit i anslutning till att parlamentet tömdes.

Parlamentet stängt i veckor

Nu är det hur som helst jättestökigt i parlamentets lokaler. Det ligger skräp överallt, och parlamentet är stängt i två veckor. Och Carrie Lam är arg. Hennes dräkt är knäppt hela vägen upp i halsen och hon tittar strängt över podiet. Gud nåde hennes son om han hade varit en av de unga killarna som hängde i skinnsofforna i parlamentslokalerna under måndagskvällen.

Den som lever får se om hennes ilska kommer att uppfattas som legitim av Hongkongs befolkning.

Men efter vandaliseringen igår kan Carrie Lam i alla fall säga ”vad var det jag sa”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna i Hongkong

Mer i ämnet