Foto: Reuters

Polis skjuter tårgas mot demonstranter i Hongkong

Uppdaterad
Publicerad

Våldsamheter uppstod återigen i Hongkong efter en stor demonstration på söndagen. Polis sköt med tårgas mot tusentals demonstranter, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Det var tidigare under söndagen som en stor protestmarsch ägde rum i Hongkong, med tiotusentals deltagare.Protesterna var till en början fredliga till skillnad från förra veckans demonstrationer – som ledde till sammandrabbningar mellan polis och demonstranter.

Men vid 16.30-tiden, svensk tid, kom rapporter om kaotiska scener i Hongkong – då polis sköt tårgas mot tusentals demonstranter. Det skriver bland andra AP och Reuters.

Protesterna i Hongkong

Har pågått sedan i juni

I protesterna tidigare under söndagen spärrade polisen av delar av staden för att försöka undvika våldsamheter. Efter att marschen nådde slutpunkten fortsatte tusentals framåt, trots avspärrningarna. Demonstranter kastade bland annat ägg mot en byggnad som representerar Fastlandskinas auktoriteter i staden, skriver AP.

De omfattande protesterna i Hongkong har pågått sedan i juni. Till en början riktades de mot en lag som skulle göra det möjligt att utlämna misstänkta brottslingar till Fastlandskina. Den 9 juli meddelade Hongkongs ledare Carrie Lam att lagförslaget läggs på is. Under veckor av demonstrationer, många av dem våldsamma, har kraven blivit fler. Nu handlar de i stora drag om Pekings inflytande över Hongkong.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna i Hongkong

Mer i ämnet