Miljoner demonstranter har under de senaste två månaderna protesterat i Hongkong. Foto: Vincent Yu/TT

Nya protester i Hongkong

Uppdaterad
Publicerad

Nya protester tog fart i centrala Hongkong under söndagen. Polisen spärrade av delar av staden och tiotusentals demonstranter, många iklädda svart, tågade genom Hongkongs affärskvarter. Några trotsade polisens avspärrningar för att ta sig till Kinas förbindelsekontor, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Protesterna i Hongkong, som pågått sedan i juni, riktades till en början mot en lag som skulle göra det möjligt att utlämna misstänkta brottslingar till Fastlandskina. Nu har kraven har blivit allt fler och handlar i slutändan om Pekings inflytande över Hongkong.

Kastade ägg mot Kinas förbindelsekontor

Under söndagens protester deltog tiotusentals personer, enligt nyhetsbyrån AP. Många av dem var klädda i svart och bar masker. Polisen spärrade av delar av staden för att försöka undvika våldsamheter. Efter att marschen nådde slutpunkten fortsatte tusentals framåt, trots avspärrningarna. Demonstranter kastade bland annat ägg mot en byggnad som representerar Fastlandskinas auktoriteter i staden, enligt AP.

Flera skadade i förra veckans protester

Förra veckans protester ledde till sammandrabbningar med poliser, där flera skadades och över 40 demonstranter greps. Miljoner demonstranter har under de senaste två månaderna protesterat i Hongkong. Den senaste tidens massdemonstrationer har lett till det största tumultet Hongkong skådat sedan den tidigare brittiska kolonin åter föll under kinesiskt styre för 22 år sedan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna i Hongkong

Mer i ämnet