Wu Qian, talesperson för Kinas försvarsdepartement, under en presskonferens där han bland annat fick svara på frågor om de massiva protesterna i Hongkong, som pågått i flera veckor. Foto: AP/TT

Kina öppnar för militärt ingripande i Hongkong

Uppdaterad
Publicerad

Efter de massiva protesterna i Hongkong, som eskalerade senast i helgen, kom så beskedet från Kina. På begäran från Hongkongs regering kan de skicka trupper till staden – för att hålla ordning bland demonstranterna, skriver South China Morning Post.

Under söndagen ska dussintals demonstranter ha förts till sjukhus med skador, efter att ha blivit överfallna på väg hem från demonstrationerna av beväpnade män. Dagen innan samlades tusentals demonstranter utanför en regeringsbyggnad som representerar Fastlandskina och kastade bland annat ägg mot byggnaden. Våldsamma scener utspelade sig och polis svarade med tårgas.

”Redo att skicka trupper”

Det har fått Peking att reagera. Under en presskonferens på onsdagen sa Wu Qian, talesperson för Kinas försvarsdepartement, att helgens attack mot regeringsbyggnaden var ”oacceptabel” och att demonstranterna utmanar principen om ”ett land – två system.” Han meddelade att Kina är redo att gå in med militär i Hongkong, på begäran av stadens regering, rapporterar South China Morning Post.

Protesterna i Hongkong

På frågan om hur försvarsministeriet skulle kunna hantera de massiva protesterna hänvisade Wu kort till en lagstiftning som gör det möjligt för Hongkongs regering att be om hjälp från centralregeringen att upprätthålla ordning och förebygga katastrofer.

Protesterna i Hongkong har pågått sedan i juni och riktades till en början mot en utlämningslag. Nu har kraven blivit allt fler och handlar i stora drag om Pekings inflytande över Hongkong.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna i Hongkong

Mer i ämnet