SVT:s dokumentär om Josefin Nilsson har väckt många reaktioner. Debattartikeln nedan är en av dem. Bilden på Josefin Nilsson togs på en deltävling i Melodifestivalen 2005. Foto: Jack Mikrut
Debattinlägg

”Till den lille mannen som misshandlade Josefin”

Publicerad

”Vi kvinnor vägrar hålla tyst längre, vägrar skämmas, vägrar stå ut. Tystnaden kring mäns våld mot kvinnor är för evigt bruten”, skriver Bahareh Andersson.

Om debattören

Bahareh Andersson
Människorättsaktivist

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Nej, det går inte längre.

I två dagar har jag bitit mig själv i läppen och försökt låta bli att skriva detta till dig. Men det går inte längre, jag klarar inte av det.

Något så idiotiskt och medeltida som du har utsatt Josefin för måste ifrågasättas. Du förtjänar min offentliga vrede. Så stålsätt dig. Jag har lite att säga till dig.

För det första: Hur kan du ens sova gott på nätterna, hur kan du fortsätta din karriär och din vardag?

Jag frågar eftersom du vet vad du har gjort. Du vet hur ditt våld, som nu har blivit offentligt, skadat ett annat liv under många år.

Ja, jag pratar om våldet, den systematiska fysiska och psykiska våldet som du utsatt Josefin Nilsson för under alla åren som ni var tillsammans och även efteråt.

Har jag fel?

För det andra: Hur tänker du och hur tänker ansvariga på din arbetsplats? Att de ens har mage att fortfarande ha dig kvar som anställd?

Om varken du eller din arbetsplats ser något problem med detta, så har i alla fall jag och många andra med mig problem med detta.

Du är en våldsutövare, en kvinnomisshandlare, en person som medvetet har slagit, förminskad, hotat och förnedrad en annan människa.

Du har skadat den person som du låtsades att älska. Rannsaka dig; den enda du älskar är dig själv, din känsla av makt och din perversa kontroll.

Vet du vad? Du är så liten, så låg och patetisk…  

Du ser, inte ens döden kan tysta ner oss. Du är avslöjad, för alltid, och förblir för alltid den ”lille mannen” och förövaren…

Någonstans tror jag att inte ens att du förväntade dig att Josefins ord om ditt hemska våld, dina systematiska hot, ditt försöka att skrämma och tysta ner, skulle avslöjas. 

Men vet du vad, du är avslöjad.

Vi har kommit långt och ingen kan stoppa oss längre. Vår kamp mot mäns våld kommer innebära att skammen och skulden kring våldet lyfts från offren och placeras där de hör hemma – hos förövarna, hos dig.

Jag har väldigt svårt att se att förövare som du i framtiden ska komma undan så lätt. Vårt rättsväsende kommer att utveckla lagen för att skydda kvinnor mot sådana svin som du.

Och vet du vad, jag är så säker på att Josefins sanning och avslöjande även kommer att hjälpa andra män och unga killar att bättre förstå.

Att unga killar tidigt får lära sig att respektera andras kroppar, andras viljor och andras sätt att leva. 

Mer respekt, kunskap och empati för andra kommer minska våldet som sker bakom stängda dörrar.

Jag orkar inte höra det längre, att förövaren kommer undan så lätt. Att begå våld mot någon är ett aktivt beslut. Män är kapabla att resonera, kapabla att fatta överlagda beslut, kapabla att låta bli att utföra olika former av våld mot sin partner.

Jag kan inte med ord beskriva hur mycket jag önskat att #metoo-rörelsen fanns under 90-talet, men #metoo är här nu för att avslöja, för att bekämpa och för att stanna.

Kampanjen, uppropen och alla berättelser som Josefins är här för att de behövs. De är här för att kommande generationer kvinnor och barn ska slippa bli utsatta för våld.

De är här för att kommande generationer män inte ska bli förövare.

De är här för att visa på det enorma samhällsproblem som våldet utgör och för att tvinga samhället att sluta bagatellisera det.

De är här för att visa på vidden av hur många som blir utsatta och därmed på hur många förövarna är.

#metoo är här för att visa att många män har en oerhört skev och sjuk syn på kvinnor, på sex och på sin egen rätt till bägge. #metoo är här på grund av män som du.

Vi kvinnor vägrar hålla tyst längre, vägrar skämmas, vägrar stå ut. Tystnaden kring mäns våld mot kvinnor är för evigt bruten.

Det kommer inte längre att vara riskfritt att begå våld mot kvinnor, kommer inte längre gå att förlita sig på att ”ingen kommer att få veta”.

Ensam är inte stark. Styrka skapas i antal. Och nu är vi många som vet.   

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.