I dag väcks åtalet mot den 42-åriga kvinna som misstänks för mord på sin far, mordförsök på sin mor samt mord på sin exman.
Tragedierna har utspelat sig med exakt ett års mellanrum vid föräldrarnas idylliskt belägna sommarstuga vid Hjälmaren utanför Arboga.
Det är redan ett av de mest omskrivna mordfallen i svensk kriminalhistoria, inte minst för inslagen av bisarra detaljer.
Listan som räknas upp i dagens åtal inkluderar anklagelser om att kvinnan tidigare försökt förgifta sin exmake, försökt håva in miljonbelopp från livförsäkringar, försöka leja vänner till att mörda, tvingat till sig sex av asylsökande pojkar, hota förhörspersonal och muta häktesvakter.
En ung asylsökande man, kvinnans 19-åriga sambo, har redan erkänt mordet på 42-åringens pappa och mordförsöket på hennes mamma.
Men av det som sipprat ut från den åtta månader långa förundersökningen framgår att kvinnan haft ett stort inflytande över sin sambo och lovat honom såväl giftermål som ökade möjligheter att få stanna kvar i landet.
Kvinnan nekar till alla anklagelser. Nu får rättegången belysa samboparets relation, blottlägga skuldfrågorna och klargöra motiven till de makabra brotten.
LÄS MER: Turerna kring det uppmärksammade mordet i Arboga
Här finns i vissa stycken påtagliga likheter med det omtalade Knutbymordet och pastor Helge Fossmos påverkan på den unga barnflickan som utförde dådet.
Här finns också en påfallande likhet med ett tidigare uppmärksammat mord i Arboga (2008).
Då var det en tysk kvinna, Christine Schürrer, som i flera rättegångar konsekvent och ihärdigt, nekade till att ha mördat två små barn i svartsjukedramat men som ändå dömdes till livstids fängelse.
Såväl den tyska kvinnan som den 42-åriga kvinnan som i dag åtalas för flera mord väcker stor uppmärksamhet. Ann Heberlein skriver i sin bok ”En liten bok om ondska” att en man som dödar en annan man är ingen stor nyhet.
Men en kvinna som dödar går tvärs emot alla föreställningar om vad en kvinna är. Kvinnor som dödar väcker uppmärksamhet.
Kvinnor är, enligt Steven Pinker, kanadensisk forskare och författare mindre våldsamma än män.
Han omnämns i Heberleins bok när han påstår att ”potentialen till våld och ondska är nedlagd i människans gener, en potential som mannen av kulturella och evolutionära orsaker utvecklat mer än kvinnan”.
Men Ann Heberlein lyfter fram vad som är den brännande frågan, nämligen vad som ligger bakom ondskan och onda handlingar. Hon menar att det är först när vi förstår ondskan som vi kan göra något den.
Förhoppningsvis kommer den kommande rättegången ge svar på skuldfrågorna i de tragiska händelserna, och i så fall även en förståelse för ondskan motiv.
LÄS MER: Här är alla brott som Arbogakvinnan misstänks för
Till sist: om nu alla dessa anklagelser visar sig vara riktiga och det blir en fällande dom, återstår frågan: hur kunde det svenska rättsväsendet låta det gå så långt?
Men det är en helt annan historia.