Foto: TT/SVT

Arbogaparet åtalas för mord och mordförsök

Uppdaterad
Publicerad

Den 42-åriga kvinnan och hennes 19-åriga före detta pojkvän åtalas för mord och försök till mord.

Den 19-årige mannen har erkänt att det var han som höll i kniven. I dag åtalades paret för mord och mordförsöket i en sommarstuga utanför Arboga i augusti förra året.

I dag lämnade åklagarna i målet, Jessica Wenna och Johan Fahlander, in den 17-sidiga  stämningsansökan till Västmanlands tingsrätt. Och förundersökningsprotokollet omfattar cirka 7.000 sidor.

LÄS MER: Alla brott kvinnan misstänks för

Enligt gärningsbeskrivningarna ska paret tillsammans och i samförstånd ha berövat kvinnans pappa livet.

Uppmanade sonen att ljuga

Eller att kvinnan i andra hand anstiftat eller främjat dessa gärningar genom att uppmana och förmå 19-åringen att utföra brotten, genom att köra honom i bil till och från brottsplatsen och genom att lämna över en kniv till honom.

Ett av åklagarnas vittne är ett av den 42-åriga kvinnans barn. Enligt stämningsansökan ska kvinnan ha uppmanat sonen att säga att hon var hemma den aktuella mordkvällen. Sonen ska också ha blivit uppmanad att hämta nycklarna till sommarstugan utanför Arboga.

Ytterligare ett av hennes barn – en dotter – är kallad att vittna. Enligt dottern ska den 42-åriga kvinna ha uppmanat henne att kasta misstankarna mot en annan person. Dottern kommer också att berätta om vilken relation 42-åringen hade med sina föräldrar.

Är inte 19 år

Enligt åtalet har 19-åringen ljugit om sin ålder, enligt uppgifter från annat land ska han vara född i 1  januari 1994. Det ska också handlingar från Gränspolissektionen visa.

”19-åringen” ska också, i ett sms till den 42-åriga kvinnan sagt att han är 25 år.

LÄS MER: Misstänks ha dränkt exmaken

I stämningsansökan framgår också att ”19-åringen” ska ha mördat tidigare – vilket 42-åringen ska ha varit medveten om. Det ska en kompis till ”19-åringen” vittna om.

Blivit vräkt från lägenheten

Ett motiv till de utlösande händelserna kan vara, enligt åtalet, att kvinnans pappa sagt upp 42-åringen från den lägenhet hon bodde i. Det var pappan som ägde lägenheten. Något 42-åringen ska ha reagerat negativt på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.