Isabella Lövin (MP) och Miljöpartiet väljer att slänga sig med siffror från budgeten, istället för att redovisa utsläppen, skriver Rickard Nordin (C). På bilden från vänster: Gustav Fridolin (MP), Isabella Lövin (MP) och Rickard Nordin (C). Foto: Henrik Montgomery/TT/Sveriges riksdag
Debattinlägg

”Utsläppen ökar med Miljöpartiet vid makten”

”Att regeringen fortfarande kallar dieselbilar för miljöbilar är en gåta, trots de senaste årens avslöjanden”, skriver Rickard Nordin, klimat- och energipolitisk talesperson för Centerpartiet.

Om debattören

Rickard Nordin (C)
Klimat- och Energipolitisk talesperson för Centerpartiet

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Sverige behöver en effektiv miljö- och klimatpolitik som fokuserar på resultat. Isabella Lövin och Miljöpartiet väljer att slänga sig med siffror från budgeten, istället för att redovisa utsläppen, vilket tydligt visar på regeringens misslyckade politik.

Fakta är att utsläppen ökar i Sverige. SCB:s senaste redovisning är alarmerande. Under Alliansen minskade utsläppen och tillväxten steg.

Att, som Miljöpartiet, enbart fokusera på vem som kastar iväg mest pengar är en dålig värdemätare på politikens effektivitet.

Att regeringen exempelvis satsar på klimatångestterapi är knappast ett ansvarsfullt sätt att hantera skattebetalarnas pengar. Centerpartiets satsningar är riktade, träffsäkra och effektiva. Så kan vi både minska utsläppen och ta ansvar.

Vi vill införa ett grönt avdrag, där du precis som med ROT och RUT får pengarna tillbaka direkt på fakturan om du till exempel installerar ett hemmabatteri, solceller på taket, solvärme eller en laddbox. Inga krångliga bidragsblanketter eller långa väntetider, samtidigt som vi ger konsumenter makt och möjlighet att själva vara med i den gröna omställningen.

Vi vill också införa en grön bilbonus med upp till 100 000 kr för de miljöbästa bilarna. Det hela finansieras dessutom med en avgift på de miljösämsta.

Lägg till det ett lokalt miljöpaket till kommuner och regioner, som får styra över fri miljöbilsparkering, körning i bussfiler och undantag från trängselskatt. Så gör vi skillnad på riktigt.

Klimatministern påstod att det var tomt på förslag när de klev in på regeringskansliet. Hur hon kunnat missa en av de mest omfattande utredningarna någonsin på klimatområdet, FFF-utredningen, är en gåta.

Den var precis färdigremitterad och klar att omsättas i praktiken, trots det tog det nästan 4 år innan vi fick se verklighet av några förslag. Förslag som Centerpartiet redan formulerat flera år tidigare i olika motioner.

Att regeringen dessutom fortfarande kallar dieselbilar för miljöbilar är också en gåta, trots de senaste årens avslöjanden.

Vi välkomnar däremot Miljöpartiets nyvunna intresse för svensk matproduktion. När livsmedelsstrategin förhandlades lyste det intresset med sin frånvaro. Förhoppningsvis för det med sig nya insikter om att straffbeskattning av avstånd, som kilometerskatt, eller ytterligare byråkratiska pålagor på de gröna näringarna inte är någon bra idé.

Istället behöver de få stärkt konkurrenskraft. Det är inga nyheter för Centerpartiet och något vi vetat och arbetat för länge.

Sverige har alla möjligheter att vara en aktiv del i lösningarna på klimatproblemen. Därför satsar Centerpartiet extra på forskning och teknikutveckling som också kan minska utsläppen i omvärlden. Länder som USA, Kina och Indien kommer aldrig straffskatta bort sin välfärd, om vi däremot förser dem med smarta lösningar finns möjligheten att ställa om, samtidigt som vi skapar jobb här.

Det är så vi stoppar utsläppen, inte utvecklingen. De insikterna väntar vi fortfarande på att Miljöpartiet ska få. Därför behövs ett nytt grönt ledarskap för Sverige!

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.