Utrikesminister Margot Wallström (S) är en av dem som reagerat starkt på Moderaternas utspel. Foto: DI/TT

Wallström (S): ”Klara besked. En röst på M är en röst på SD”

Gruppledare Tobias Billströms utspel att M är beredda att styra landet med stöd från SD väcker starka reaktioner. Billströms svar blev att samarbete trots allt inte är aktuellt och att målet är en alliansregering.

Moderaterna har en strategi för hur partiet ska kunna regera, även om de rödgröna partierna blir störst.

Partiets gruppledare Tobias Billström säger till Dagens Industri att en sådan regering får luta sig mot SD när de rödgröna är eniga, men att detta inte är något nytt.

”Parlamentarismen bygger på att väljarna väljer ett parlament och sedan får det parlamentet arbeta utifrån de givna förutsättningarna. Man kan inte ignorera valresultat”, säger Billström till DI.

”Regeringen stödjer sig ju på SD men låtsas som att man inte gör det.”

Skarp kritik från S

I en artikel i Expressen riktar Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman skarp kritik mot utspelet och kräver svar från Liberalerna och Centerpartiet.

”Nu krävs det besked från Jan Björklund och Annie Lööf. Hittills har de tydligt avvisat samarbete med SD. Hur ser de på att släppa fram en M-regering med SD-stöd”, säger Anders Ygeman till Expressen.

”För Sveriges bästa måste vi hålla rågången mot dem som gör skillnad på folk och folk.”

”Stora delar av väljarkåren långt in i borgerligheten värjer sig för samarbete med SD som är ett parti med nazistiska rötter”, säger Anders Ygeman.

SD välkomnar tydligheten

I samma artikel välkomnar Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof att M är ”så pass tydliga” med att samtal förekommer.

”Det viktiga är att vår politik får genomslag, inte hur regeringen ser ut. Vi kan stödja olika regeringar. Moderaterna har närmat sig oss, det är det mest troliga alternativet”, säger Jomshof.

Utöver Anders Ygeman är det flera tunga socialdemokrater som har uttryckt sitt missnöje med Billströms utspel. Däribland utrikesminister Margot Wallström, socialminister Annika Strandhäll och inrikesminister Morgan Johansson, samt SSU:s ordförande Philip Botström.

Frågan splittrar Alliansen

Centerpartiet avfärdar M:s besked om Sverigedemokraterna. För att C ska ingå i en Alliansregering krävs att avståndstagandet till SD står fast.

”Någon samverkan eller förhandling med SD kommer inte äga rum. Något samarbete med SD i riksdagen är inget vi ställer upp på. Det är vårt besked inför valet”, säger partisekreterare Michael Arthursson i en intervju med Aftonbladet.

Två dagar före intervjun med Billström publicerades i DI skrev Liberalerna så här på Twitter:

”Sverigedemokraterna är ett parti som är besatta av att diskutera rötter. För dem är det viktigt vem som är jude och vem som är svensk. De enda rötter som Sverigedemokraterna för liv och pina inte vill diskutera, är sina egna.”

Billström kritisk till vinkeln

Strax efter Dagens industris publicering skrev Tobias Billström på Twitter att artikeln gav en felaktig bild:

”DI:s underrubrik var missvisande, och har ändrats. Vi har dock redan sagt att utredningar med alla riksdagspartier representerade är vägen framåt i många svåra frågor.”

”Kommer inte samarbeta med SD”

I ett inlägg på Facebook några timmar senare utvecklade Billström sitt resonemang.

”Moderaternas besked ligger fast. Vi kommer inte samarbeta eller förhandla med SD. Vårt mål är att bilda en alliansregering som löser integrationen, kortar vårdköerna och återupprättar lag och ordning”, skriver Tobias Billström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer