Äppeltosca med brynt smör & saltkaramell
Publicerat:
2024-04-02En härligt, saftig toscakaka med fräscht äpple, knaprig mandel och salt karamell.
Ingredienser
15portioner
- 100gsmör
- 1,5dlströsocker
- 2ägg
- 2tskkardemumma, nystött
- 2tskkanel, malen
- 2tskvaniljsocker
- 2tskbakpulver
- 2,5dlmandelmjöl (100 g)
- 1,5dlglutenfri mjölmix (90 g)
- 3mskvispgrädde
- 1äpple, rivet
- smör och mandelmjöl till formen
Tosca
- 100gsmör
- 1dlströsocker
- 3mskglutenfri mjölmix
- 2mskvispgrädde
- 80gmandelspån
- 1tskflingsalt
- lösvispad grädde eller glass till servering
Så lagar du
- Bryn smöret och låt svalna.
- Blanda samtliga torra ingredienser (om man inte vill använda glutenfritt mjöl kan man byta ut det mot vanligt vetemjöl).
- Kläm fast ett bakpapper i botten på en springform ca 24 cm. Smöra och bröa med mandelmjöl.
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig värme.
- Vispa socker och ägg vitt och pösigt.
- Rör/vänd ner resterande ingredienser, försök att behålla så mycket luft som möjligt.
- Grädda i nedre delen av ugnen tills smeten har stannat något men inte helt. Det tar cirka 30 minuter.
- Sjud ihop glasyren: Smält smör, tillsätt resterande ingredienser och sjud tills smeten tjocknar.
- Bred smeten över kakan, grädda tills kakan är gyllene och genomgräddad. Det tar cirka 15 minuter till.