Äppeltosca med brynt smör & saltkaramell

Äppeltosca med brynt smör och saltkaramell

Publicerat:

En härligt, saftig toscakaka med fräscht äpple, knaprig mandel och salt karamell.

Ingredienser

15portioner

  • 100g
    smör
  • 1,5dl
    strösocker
  • 2
    ägg
  • 2tsk
    kardemumma, nystött
  • 2tsk
    kanel, malen
  • 2tsk
    vaniljsocker
  • 2tsk
    bakpulver
  • 2,5dl
    mandelmjöl (100 g)
  • 1,5dl
    glutenfri mjölmix (90 g)
  • 3msk
    vispgrädde
  • 1
    äpple, rivet
  • smör och mandelmjöl till formen

Tosca

  • 100g
    smör
  • 1dl
    strösocker
  • 3msk
    glutenfri mjölmix
  • 2msk
    vispgrädde
  • 80g
    mandelspån
  • 1tsk
    flingsalt
  • lösvispad grädde eller glass till servering

Så lagar du

  1. Bryn smöret och låt svalna.
  2. Blanda samtliga torra ingredienser (om man inte vill använda glutenfritt mjöl kan man byta ut det mot vanligt vetemjöl).
  3. Kläm fast ett bakpapper i botten på en springform ca 24 cm. Smöra och bröa med mandelmjöl.
  4. Sätt ugnen på 175 grader vanlig värme.
  5. Vispa socker och ägg vitt och pösigt.
  6. Rör/vänd ner resterande ingredienser, försök att behålla så mycket luft som möjligt.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen tills smeten har stannat något men inte helt. Det tar cirka 30 minuter.
  8. Sjud ihop glasyren: Smält smör, tillsätt resterande ingredienser och sjud tills smeten tjocknar.
  9. Bred smeten över kakan, grädda tills kakan är gyllene och genomgräddad. Det tar cirka 15 minuter till.

 

Dela det här receptet med dina vänner!