Banh mi – Vietnamesisk baguette

Banh Mi.

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Banh mi är en vietnamesisk klassisk Street Food-rätt som visar på den mångfald av influenser som finns i Vietnam Street Food. Banh mi betyder helt enkelt bröd så vi kan kalla det en Vietnamesisk baguette. Här kommer min variant av Banh mi.

Ingredienser

4portioner

  • 4
    baguetter, 10-15 cm
  • 2
    avokado, färska
  • 1
    bifftomat, stor
  • 50g
    sallad, efter tycke och smak
  • 1kruk(or)
    koriander
  • 300g
    rökt skinka, grillad kyckling, rostbiff eller pastrami
  • 10-12
    jordgubbar, färska
  • 2msk
    srirachasås
  • ½dl
    crème fraiche
  • 2msk
    honung
  • 4msk
    färskost
  • ½dl
    leverpastej
  • 1krm
    grovmalen svartpeppar

Picklade grönsaker

  • 1
    morot
  • en tredjedels
    rättika
  • ½liter
    pickellag (lag 1-2-3 alltså 1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten)

Så lagar du

Här finns recept på 1-2-3-lag

1. Börja med de picklade grönsakerna, strimla morötterna och rättikan fint och täck med pickellag. Låt stå i alla fall över natten.

2. Blanda samtliga ingredienser till spreaden i en bunke.

3. Dela nu baugettebröden på mitten inte hela vägen igenom och bred sedan ut spreaden på den undre delan.

4. Skiva tomaterna och avokadon och fördela på bröden lägg sedan på salladen. Lägg därefter på ditt protein, lite picklade grönsaker och toppa med koriander, srirachasås och skiva på jordgubbarna.

5. Njut!

Tips

Det finns många olika varianter av Banh mi i Vietnam, men jag anser att det bör finnas med något picklat till exempel morötter och rättika och något protein och paté. Men jag tycker du skall släppa sinnena och smakerna fria.

Dela det här receptet med dina vänner!