Bearnaiseomelett med riven mandelpotatis och oxfilé
Publicerat:
2021-02-24Ingredienser
2portioner
- 2stägg
- 2mskgrädde
- 1tskdragon i vinäger
- 2dlfinriven mandelpotatis, förkokt
- 0,5stschalottenlök
- 2mskfinriven parmesanost
- 350goxfilé
Grundsås
- 100gskirat smör
- ½litergrädde
- 2dlcrème fraiche
Smaksättning sås huvudrätt
- hälften av grundsåsen (spara resten till äggbiten i länk nedan)
- 1mskkalvfond
- 1tskdragon
- 1tskmald pepparmix (lika delar grönpeppar, rosépeppar, svartpeppar)
Så lagar du
1. Vakuumförpacka oxfilé och sous-vida den i en kastrull över elden med en termometer eller med en doppvärmare. 58 grader i 45 min.
2. Stek potatisen krispig i en panna.
3. Vispa ihop grädde, finhackad schalottenlök, ägget och dragon i vinäger.
4. Slå äggblandningen i pannan.
5. Skiva oxfilén tunt och placera den på äggsmeten.
6. Ägget skall ha stelnat men det skall finnas en krämighet kvar.
7. Strö över parmesanen och om du har med dig en liten brännare kan du bränna toppen hastigt, gärna lite extra på oxfilén.
Sås
Jag gör en grund som man kan bygga ut och smaksätta lite som man vill. Perfekt att ha med sig i en flaska eller burk så har man sås till både förrätt och varmrätten.
Förbered allt utom det skirade smöret som du monterar ner ute. Såsen kan lätt förseglas i vad påse och värmas i påse. Spara halva såsen och använd den till varmrätten.
1. Koka försiktigt ner grädden. Rör om då och då och kontrollera temperaturen så att den inte kokar över eller sätter sig i botten på pannan. Använd gärna en tjockbottnad kastrull.
2. När du reducerat ner grädden till hälften så blandar du i crème fraiche, kalvfond och peppar. Rör ner smöret i såsen.
Tips
Förpacka den rivna parmesanen i en kryddburk.