Bönor och ärter med trattkantareller och parmesan
Publicerat:
2016-11-15Tillagningstid:
Baljväxter används alldeles för lite med tanke på att de suger upp smak och blir väldigt aromatiska och mustiga när man väl ger dem en chans! Vi gör en krämig och fyllig rätt som piffas till med en enkel fänkålssallad.
Ingredienser
4portioner
- 2½dlgula ärter, torkade och blötlagda
- 2½dlbruna bönor, torkade och blötlagda
- 1½dlgröna ärter, torkade och blötlagda
- torkad trattkanterell- två stora nävar
- 1gul lök- finhackad
- 1vitlöksklyfta- finhackad
- 1dlvitt vin
- ½litergrönsaksbuljong
- 1kvist(ar)finhackad färsk rosmarin
- 30gparmesan
- 130gsmör
- 150grimmat sidfläsk- skivat
- salt och svartpeppar
- 1fänkål, tunt skivad
- 1citron, skal och citronjuice
- 5färska champinjoner
- 2mskolivolja
- salt och svartpeppar
Så lagar du
1. Blötlägg bönorna och ärterna över natten. Häll av dem efter blötläggning och sjud i nytt vatten 30 minuter i separata kastruller. Du kan också använda bönor och ärter på burk som du bara värmer upp.
2. Stek fläsket på plåt i ugn 200 grader till fin färg, ca 15 minuter. Tag ut och strimla.
3. Sila och skölj bönorna. Svetta lök, vitlök och trattkantareller i lite olja och en klick smör. Tillsätt ärter och bönor. Slå i vin och låt sjuda ihop. Tillsätt buljong efter hand tills bönor och ärter är mjuka, total sjudningstid ca 15 minuter.
4. Rör ner rosmarin och smör. Avsluta med tärnat sidfläsk och riven parmesan.
5. Blanda ingredienserna till fänkålssalladen och servera den på rätten.