Ceviche på råmarinerad gös med lingon, fermenterad svamp och picklade granskott

Ceviche på råmarinerad gös med lingon, fermenterad svamp och picklade granskott

Publicerat:

Förrätt i Niklas Ekstedts ”Nobelmeny 2071”.

Ingredienser

2portioner

  • 150g
    skinnfri gösfilé
  • ½
    citron
  • 1,5dl
    grandressing
  • 12-16
    picklade granskott
  • 2msk
    frysta lingon, tinade
  • 12-16skiva(or)
    gurka
  • 2msk
    fermenterad svamp (eller inlagd)

Grandressing

  • 2msk
    granolja
  • 1dl
    neutral rapsolja
  • 1knippa(or)
    spenat
  • 2
    äggula
  • 1tsk
    fransk senap
  • 1msk
    äppelcidervinäger
  • ½
    citron

Fermenterade lingon

  • 100g
    lingon
  • 1dl
    vatten
  • 1tsk
    salt (4 gram)

Fermenterad svamp

  • 150g
    svamp (t ex kantareller, fårticka, taggsvamp)
  • 1,5dl
    vatten
  • 1tsk
    salt (6 gram)

Picklade granskott

  • ½dl
    ättika
  • ½dl
    socker
  • 1dl
    vatten
  • 1-2dl
    granskott

Så lagar du

  1. Skär gösen i kuber ca 1x1 cm. Blanda upp med en nypa salt och citronjuice. Låt stå någon minut.
  2. Lägg fisken i tallriken, täck med grandressing.
  3. Toppa med lingon, svamp och granskott.

Grandressing

  1. Mixa spenat, rapsolja och granolja slät i en mixer. Sila i en trådsil.
  2. Vispa ihop äggula, vinäger och citronjuice.
  3. Fortsätt vispa och tillsätt oljan i en jämn tunn stråle till en krämig dressing.
  4. Smaka av med salt och ev mer citron.

Fermenterade lingon

  1. Rensa lingonen.
  2. Blanda med salt och vatten.
  3. Låt stå i rumstemperatur 5–7 dagar i skål med lock + 1 vecka i kyl.

Fermenterad svamp

  1. Rensa svampen.
  2. Skär i lika stora delar.
  3. Låt stå i rumstemperatur 5–7 dagar i skål med lock + 1 vecka i kyl.

Picklade granskott

  1. Koka upp socker, ättika och vatten.
  2. Lägg granskotten i en burk och häll över den varma ättikslagen.
  3. Låt svalna och förvara med lock kylt 3 dagar.

Dela det här receptet med dina vänner!