Chokladsemla

En tallrik med två chokladsemlor, gjorda med chokladbullar, ganache och choklad-grädde. Recept av Gustaf Mabrouk.

Publicerat:

Tillagningstid:

Nu har det på riktigt blivit dags för semlor. Varför inte göra några otraditionella men otroligt goda. En luftig chokladsemla med egengjord mandelmassa med kakaobitar. Semmelfrossa DELUX utlovas!

Ingredienser

10portioner

Fördeg

  • 140g
    mjölk
  • 20g
    färsk jäst
  • 100g
    vetemjöl

Deg

  • 190g
    vetemjöl
  • 50g
    socker
  • 50g
    ägg (1 st)
  • 50g
    smör, rumstempererat
  • 16g
    kakaopulver
  • 2g
    salt

Mandelmassa med kakao

  • 100g
    mandel, flagad och rostad
  • 30g
    kakao nibs
  • 50g
    florsocker
  • vatten
  • bittermandelolja efter smak

Chokladfyllning

  • 250g
    grädde
  • 325g
    mörk choklad
  • 60g
    socker

Till servering

  • 1liter
    vispgrädde

Så lagar du

Bullarna

1. Gör fördegen genom att blanda mjölk, den första delen av vetemjölet och jästen till en jämn smet.

2. I en vispmaskin med degkrok, blanda ned socker, den andra delen av vetemjölet och kakao.

3. Kör degen i 1 min på medelhastighet. Tillsätt ägget och blanda i 4 minuter. Tillsätt salt. Blanda 1 minut. Tillsätt smöret och blanda i 2 minuter, tills du får en elastisk och smidig deg.

4. Ta ur degen och låt den jäsa över natten i kylen. Finns inte tid så forma 10 st bollar och låt dem jäsa på plåt med en plastpåse överdragen över plåten, i en ugn som är satt på 40 grader.

5. När bullarna tripplat i storlek så bakas de av på 190 grader i 5 minuter. Pensla bullarna med ägg precis efter gräddningen. Låt bullarna bli kalla innan du lägger ihop semlan.

Mandelmassa på kakaobönor

1. Blanda alla ingredienser i en matberedare och kör till en jämn massa. Tillsätt vatten till önskad konsistens. Tillsätt bittermandelolja efter smak. Låt massan svalna.

Mörk chokladganache

1. Hacka chokladen i mindre bitar. Koka upp grädde och socker. Slå den varma vätskan över chokladen. Låt stå i två minuter. Mixa massan slät med en handmixer. Låt ganachen svalna.

Montering

1. Vispa 1 liter grädde mellanhårt (söta med lite socker).

2. Vänd ned ⅔ av ganachen i grädden. Rör allt slätt. Skär ett lock i bullen. Spritsa nu mandelmassan på botten. Spritsa en krans av grädd-ganachen. Fyll håligheten med ganache. Lägg på locket och dofta med kakao. Servera.

Dela det här receptet med dina vänner!