Eriks rödvinssås

Rödvinssås med en träslev i gjutjärnsgryta.

Publicerat:

Tillagningstid:

Rödvinssås över en öppen eld – ja tack! Ett tips är att koka buljongen hemma och sedan ta med den i en påse för att färdigställa såsen. Buljongen i detta recept funkar att använda som grund till andra såser. Du kan t ex blanda i grädde istället för rödvin.

Ingredienser

Buljong

  • 2st
    schalottenlökar, grovhackade
  • 1st
    palsternacka, hackad
  • 1st
    morot, hackad
  • 1st
    liten bit rotselleri, skuren i kuber, ca 2-3 cm
  • 4msk
    smör
  • 3-4msk
    tomatpuré
  • 5-6msk
    rårörsocker
  • ½dl
    balsamvinäger
  • ½dl
    kalvfond, koncentrerad
  • 2tsk
    japansk soja
  • 2-3msk
    matlagningssoja
  • 1msk
    dragon
  • 1tsk
    rosmarin, mortlad
  • 1msk
    trippelpeppar
  • 9dl
    vatten
  • buljong
  • 1liter
    rött vin
  • ca 4msk
    majsstärkelse

Så lagar du

SE MER: Njurtapp med rödvinssås

Buljong

1. Lägg ner alla ingredienserna i en kastrull. Koka ihop och låt reducera till hälften.

2. Sila av såsen och använd som grund i såser, eller frys in för senare användning.

Rödvinssås över öppen eld

1. Ta en gjutjärnsgryta och ställ ner den direkt på kolet. Häll i buljongen tillsammans med 1 liter rött vin och ca 4 msk majsstärkelse utrört i lika mycket vatten.

2. Låt koka upp och blanka av med 50 g smör. Smaka av med salt och peppar och ev. lite mer rörsocker.

Dela det här receptet med dina vänner!