Eriks ultimata älggryta

Tillagningstid:

Eriks ultimata älggryta.

Publicerat:

Tillagningstid:

En riktig slowfood-rätt, men den är värd all tid! Jag har tidigare tjatat om att man ska lägga viltkött, och speciellt älg, i fil, yoghurt eller mjölk – och det fortsätter vi med. Jag brukar köra en hel stek som grund, sedan tar jag bort det jag behöver till grytan och tärnar det. Den bit som blir över kan man sedan skiva och använda som stek.

Ingredienser

4 portioner

  • 500-600 g
    hel bit av älg: högrev, fransyska, innanlår eller liknande
  • mjölk eller fil till marinad
  • 2 msk
    skirat smör
  • 1 tsk
    hela kryddpepparkorn
  • ½
    gul lök
  • 1 msk
    rökt paprika
  • 2 dl
    grädde
  • 1 msk
    tomatpuré
  • 1 liter
    buljong, från kokningen av köttet
  • 1 tsk
    farinsocker
  • ½
    purjolök
  • 1 knippa(or)
    färsk timjan
  • 1 msk
    grönpepparkorn
  • 1 tsk
    vitpepparkorn
  • 1 tsk
    svartpeppar, t ex tellicherry
  • 1 msk
    kakao
  • 1 tsk
    dragon
  • 2 msk
    majsstärkelse+2 msk vatten till redning
  • 200 g
    tärnade rotsaker efter tycke och smak
  • salt och peppar

Till servering

  • ris eller potatis
  • lingon/lingonsylt/rårörda lingon

Så lagar du