Falsk sköldpaddssoppa

Falsk sköldpaddssoppa

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Den falska sköldpaddssoppan lagas på många olika vis beroende på var i världen man är. Det här är ett recept som tar avstamp i ett recept från Stora Kokbokens upplaga för 1944. Soppan serverades på Nobelbanketten inte mindre än 7 gånger mellan 1902 och 1936.

Ingredienser

8portioner

Kokt tunga (till soppbasen)

  • 1st
    liten kalvtunga eller oxtunga
  • 1liter
    vatten
  • 1st
    morot
  • 1/2st
    gul lök
  • 1-3kvist(ar)
    persilja
  • 1msk
    salt
  • 2st
    kryddpepparkorn
  • 6st
    vitpepparkorn
  • 1st
    nejlika
  • 1st
    lagerblad

Kalvlägg och buljong

  • 1st
    kalvhuvud med urtagen hjärna men tungan kvar. Delad och lagd i salt vatten i flera timmar.
  • alternativt ca 4kg
    kalvkött – kalvlägg, märgben eller liknande delar med märg och ben.
  • 2st
    lökar, skalade och skurna i kvartar
  • 2st
    morötter, skurna i mindre bitar
  • 1/2st
    huvud av rotselleri, skalad och skuren i kvartar
  • 2msk
    smör
  • 1tsk
    vitpepparkorn
  • 1st
    lagerblad
  • 1st
    citron (skalet)
  • 2st
    nejlikor

Beurre Manié

  • 2msk
    smör
  • 2msk
    mjöl

Smaksättning

  • mejram
  • cayennepeppar
  • torkad mynta
  • torr sherry
  • vitpeppar
  • salt

Garnityr

  • 8st
    kokta äggulor
  • kruspersilja

Så lagar du

Soppbasen görs av kalvlägg från buljongen och kokt tunga.

Kokt tunga

1. Putsa tungan och skölj den väl i kallt vatten, låt den ligga i vatten i ett par timmar.

2. Koka upp vatten och lägg i tungan, morot, lök, persilja och kryddor. Låt tungan koka i cirka 2 ½ - 3 timmar. Tungan ska gå lätt att flå.

3. Ta ur tungan. Skär en skåla där tungan är som tjockats och flå av skinnet.  Låg tillbaka tungan och koka tills den är riktigt mjuk.

4. Skär loss tungroten och skär tungan i tunna skivor.

Kalvlägg och buljong

1. Skär kött i tärningar. Fräs kött och grönsaker i smör i några minuter. Häll på cirka 2 ½ liter vatten. Låt koka upp och skumma av.

2. Tillsätt vitpepparkorn,lagerblad, citronskal och nejlikor.  Låt allt sjuda i 2 ½ - 3 timmar eller tills tungan är mjuk när man sticker med en sticka.

3. Ta ur köttet och sila av resten. Ställ den silade buljongen kallt.

4. Skär loss kött från benen. Lägg samman köttet och lägg det under press. Ställ kallt.

5. Skär det pressade köttet i tunna skivor.

6. Ta bort fettet som flutit till ytan i buljongen.

7. Bryn smör och vetemjöl och späd på med buljongen.

8. Koka ned buljongen under cirka 1 timme och smaka av med mejram, cayenne, salt och vitpeppar. Även mynta kan tillsättas.

9. Lägg upp kött och tunga i tallrikar och häll på den redda buljongen. Garnera med äggulor och persilja.

Dela det här receptet med dina vänner!