Falsk sköldpaddssoppa

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Falsk sköldpaddssoppa

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Den falska sköldpaddssoppan lagas på många olika vis beroende på var i världen man är. Det här är ett recept som tar avstamp i ett recept från Stora Kokbokens upplaga för 1944. Soppan serverades på Nobelbanketten inte mindre än 7 gånger mellan 1902 och 1936.

Ingredienser

8 portioner

Kokt tunga (till soppbasen)

  • 1 st
    liten kalvtunga eller oxtunga
  • 1 liter
    vatten
  • 1 st
    morot
  • 1/2 st
    gul lök
  • 1-3 kvist(ar)
    persilja
  • 1 msk
    salt
  • 2 st
    kryddpepparkorn
  • 6 st
    vitpepparkorn
  • 1 st
    nejlika
  • 1 st
    lagerblad

Kalvlägg och buljong

  • 1 st
    kalvhuvud med urtagen hjärna men tungan kvar. Delad och lagd i salt vatten i flera timmar.
  • alternativt ca 4 kg
    kalvkött – kalvlägg, märgben eller liknande delar med märg och ben.
  • 2 st
    lökar, skalade och skurna i kvartar
  • 2 st
    morötter, skurna i mindre bitar
  • 1/2 st
    huvud av rotselleri, skalad och skuren i kvartar
  • 2 msk
    smör
  • 1 tsk
    vitpepparkorn
  • 1 st
    lagerblad
  • 1 st
    citron (skalet)
  • 2 st
    nejlikor

Beurre Manié

  • 2 msk
    smör
  • 2 msk
    mjöl

Smaksättning

  • mejram
  • cayennepeppar
  • torkad mynta
  • torr sherry
  • vitpeppar
  • salt

Garnityr

  • 8 st
    kokta äggulor
  • kruspersilja

Så lagar du