Glass med varm chokladsås

Vaniljglass med varm chokladsås.

Publicerat:

Tillagningstid:

Denna till synes ganska oglamorösa efterrätt serverades på Nobelbanketten 1966. Troligen göts glassen i en kupol av något slag och serverades med chokladsås och någon form av petit four - kanske något i den här vägen? Glass av någon form har serverats på majoriteten av alla Nobelbanketter genom åren, ofta presenterade i en glassparad under spektakulära former. Till efterrätten just detta år serverades också två sorters likör: Marie Brizard (anislikör) och Strega (saffran, vanilj, citrus och fänkålsslikör).

Ingredienser

8portioner

Glass

  • 1liter
    grädde
  • 1st
    vaniljstång
  • 2dl
    socker
  • 8st
    råa äggulor

Chokladsås

  • 1,5 dl
    vatten
  • 50g
    kakaopulver av god kvalitet
  • 50g
    strösocker
  • 100g
    mörk choklad

Knäckflarn

  • 1dl
    flagad sötmandel – mandelspån
  • 50g
    smör
  • 0,5dl
    strösocker
  • 1,5msk
    glykos (ca 50 gram)

Så lagar du

Glassen

1. Koka upp grädde med vaniljstången. Vispa gulor med socker. Häll den heta grädden över under vispning. Den får inte koka. Häll krämen genom sil, kyl den och frys den i glassmaskin.

Om du inte har en glassmaskin:

Häll smeten i en rundbottnad skål av plast eller metall, sätt i den i frysen. Ta ut glassen efter en halvtimma och vispa den med elvisp, gör om igen efter ytterligare en halvtimme och ännu en gång, kanske till och med två gånger till, så får du riktig glasskonsistens. Glassen är klar efter ungefär 4 timmar.

Chokladsås

1. Blanda vatten, kakao och strösocker i en kastrull. Koka upp under omrörning.

2. Grovhacka chokladen och tillsätt den. Låt chokladsåsen koka på medelvärme under omrörning tills ytan ser simmig ut. Chokladsåsen är klar när fettet som finns i chokladen smält upp till ytan och gjort den blank.

Knäckflarn

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Blanda smör, socker och glykos i en tjockbottnad kastrull och låt det koka i någon minut tills det tjocknar. Rör om då och då. Rör försiktigt ner nötterna.

3. Klicka ut smeten glest på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda kakorna i ca 5 minuter.

4. Fös försiktigt ihop kakorna på plåten så de blir så runda och jämna som möjligt Låt dom svalna lite och lossa sedan från plåten med en stekspade.

Servering

1. Lägg upp den färdiga glassen i en form. Vält upp på fat. Dekorera med knäckflarnen och servera med varm chokladsås.

Dela det här receptet med dina vänner!