Glutenfri Västerbottensostpaj med karamelliserad lök

Glutenfri västerbottenspaj med karamelliserad lök

Publicerat:

Den här pajen har ett knaprigt skal med krämig, smakrik fyllning av lök och ost. Dofterna som sprids i köket under tillagningen är väldigt aptitretande!

Ingredienser

8portioner

Pajdeg

  • 2dl
    glutenfritt havremjöl
  • 2dl
    durramjöl
  • 1dl
    olivolja
  • 3msk
    linfrön
  • 0,5tsk
    salt
  • 0,5dl
    kallt vatten
  • 1
    ägg

Fyllning

  • 3
    gula lökar
  • 150g
    västerbottensost, riven
  • 4
    ägg
  • 3dl
    creme fraiche
  • 1tsk
    salt
  • 0,5tsk
    vitpeppar
  • smör till stekning

Så lagar du

  1. Rör ihop samtliga ingredienser till pajdeg och knåda ihop till en deg.
  2. Tryck ut degen i en oljad pajform 25-26 cm, ställ i kylen minst 15 minuter.
  3. Sätt ugnen på 175 grader vanlig värme, ta fram formen och nagga degen.
  4. Grädda mitt i ugnen 15 minuter. Låt svalna.
  5. Skiva och stek löken till fyllningen sakta i smör så att den blir vackert gyllenbrun/karamelliserad. Låt svalna.
  6. Sätt ugnen på 175 grader vanlig värme.
  7. Gör fyllningen: Lägg lök och ost i pajskalet. Vispa ihop ägg, crème fraiche, salt och peppar. Häll äggstanningen ovanpå osten.
  8. Grädda mitt i ugnen tills pajen har vacker yta och är genomgräddad. Det tar cirka 30 minuter

Dela det här receptet med dina vänner!