Gnocchi grundrecept

Gnocchi grundrecept.

Publicerat:

Tillagningstid:

Det är enkelt och roligt att göra gnocchi själv från grunden. Potatisen ska vara av en mjölig och gärna lite ”torr” sort så mandelpotatis är perfekt. Ät med brynt smör smaksatt med färsk salvia eller med en enkel tomatsås.

Ingredienser

4portioner

  • 1kg
    mjölig potatis
  • 1tsk
    salt
  • ½tsk
    riven muskot
  • 1
    ägg
  • 5–6dl
    mjöl
  • 2msk
    salt till kokvattnet

Så lagar du

1. Skala potatisarna, lägg i en kastrull och täck helt med vatten. Låt dem koka i cirka 15 minuter eller tills de känns mjuka rakt igenom. Häll av potatisarna i ett durkslag och låt dem svalna.

2. Pressa potatisen med potatispress ner i en stor bunke. Lägg i salt, muskotnöt och ägg och knåda in ägget med ganska snabba tag. Häll i cirka 4 deciliter mjöl och knåda ihop tills du får en fast deg som inte klibbar fast i händerna. Ta mer mjöl om det behövs.

3. Dela degen i 5 delar och rulla ut varje del till en lång rulle. Skär den i centimeterlånga bitar, rulla dem till avlånga bollar och lägg över på en lätt mjölad bricka. Räffla gärna gnocchin genom att pressa den mot en gaffel.

4. Koka upp cirka 4 liter vatten. Lägg i 2 matskedar salt och lägg försiktigt i 10–15 gnocchi i taget med hjälp av en hålslev.

5. Låt gnocchin koka tills de flyter upp till ytan. Ta upp dem med en hålslev vartefter de flyter upp och lägg över dem i en skål. Fräs gärna gnocchi i lite smör eller olivolja efter kokningen

Tips

Prova gärna Gnocchi alla Sorrentina eller Gnocchi med rostade grönsaker.

Dela det här receptet med dina vänner!