Grillad sparris på surdegstoast med körvelhollandaise

Grillad sparris på surdegstoast med körvelhollandaise

Publicerat:

Tillagningstid:

Säsongen för sparris är så kort så när den väl är där bör du äta rikligt av dem. Gärna så lokalt som möjligt eftersom helst sparris ska ätas så nyplockad som möjligt. Smaken då är mycket mer intensiv och konsistensen mycket krispigare. Både grön och vit sparris är generellt gott till ägg och här i receptet är det både som tillbehör och i den klassiska hollandaisesåsen.

Ingredienser

4portioner

  • 12st
    gröna sparrisar (ändarna brutna)
  • 12st
    vita sparrisar (skalade och redo att grillas)
  • 16st
    färska kålskott (broccoliskott, grönkål etc.)
  • 2msk
    olivolja
  • 1st
    citron
  • 4skiva(or)
    surdegsbröd
  • 4st
    stora ägg
  • några färska körvelskott
  • en liten bit Västerbottensost (ca 40g)
  • salt
  • nymalen peppar

Körvelhollandaise

  • 300g
    smör
  • 3st
    äggulor
  • saften från en halv citron
  • salt
  • nymalen peppar
  • 5msk
    finhackad körvel
  • eventuellt lite vatten för att justera konsistensen på såsen

Så lagar du

  1.  Sätt på grillen och låt den värmas tills den är väl varm, och med gallret nära glöden för maximal värme och kort grillning.
  2.  Skölj och torka sparrisen och pensla den med olivolja och strö över salt och peppar.
  3.  Lägg den förberedda sparrisen på grillen och grilla grönsakerna i 3-4 minuter på varje sida tills de är mjuka och fint grillade i färgen. Den vita sparrisen ska ha 8-10 minuter, lite beroende på tjocklek.
  4. Medan sparrisen grillas, vänd kålskotten med en liten mängd olivolja, några droppar citronsaft och en skvätt salt.
  5. Grilla kålskotten i 1-2 minuter på varje sida tills de blir lätt rostade och får en fin smak av grillen.
  6. Skär surdegsbrödet i 4 skivor och pensla dem med olivolja. Grilla brödskivorna på båda sidor tills de är lite gyllene och lite krispiga.
  7. Stek äggen i en stekpanna med lite olivolja tills vitorna är fasta men äggulorna fortfarande är mjuka.
  8. Krydda sparrisen med lite citronsaft och eventuellt lite extra salt och peppar
  9. Lägg den grillade sparrisen på det grillade surdegsbrödet, sedan det stekta ägget, kålen på toppen och avsluta med att skopa upp några skedar hollandaise ovanpå (servera resten bredvid), lägg sedan lite färsk körvel ovanpå och avsluta med att riva västerbottenost över.
  10. Servera omedelbart medan rätten fortfarande är varm

Körvelhollandaise

  1. Smält smöret i en kastrull och håll det varmt utan att det kokar, När smöret har smält, ta bort kastrullen från värmen och låt stå en stund så att mjölkproteinet lägger sig i botten.
  2. Vispa äggulorna lätt i en annan kastrull tillsammans med citronsaft, salt och peppar.
  3. Häll försiktigt det smälta smöret i äggulorna, lite i taget och i en tunn stråle under ständig vispning. Använd bara det klara smöret och inte mjölkproteinet som har satt sig.
  4. När allt klart smör är tillsatt, vispa väl och smaka av med citronsaft, salt och peppar. Justera konsistensen med lite vatten om det behövs.
  5. Vänd i den nyhackade körveln precis innan servering.

Dela det här receptet med dina vänner!