Potatismazarin med färska bär
Publicerat:
2024-05-14Tillagningstid:
Potatis var tidigare i Danmark en ingrediens man kunde använda i kakor för att spara på de dyra ingredienserna som mandel och marsipan. Under 2:a världskrigets ransonering när det inte fanns tillgång till marsipan och mandel gjorde man till och med en "marsipan" av potatismos, florsocker och mandelessens, kanske inte en smaksensation, men det lovar jag att den här potatismazarinen är. Potatisen i degen lyfter faktiskt den lite tunga mazarinen och gör den mer lätt och somrig, inte minst i samspel med chantillykrämen och färska bär eller en bärkompott.
Ingredienser
8portioner
- 150gmjukt tempererat smör
- 150gsocker
- 150gmarsipan
- 80gvetemjöl
- 8gsalt
- 4ägg
- 200gskalad potatis
Tillbehör
- färska bär eller bärkompott; jordgubbar, hallon, krusbär, björnbär etc
Chantillikräm
- 1vaniljstång
- 3dlvispgrädde
- 1citron, skalet
- 2-3mskflorsocker
Så lagar du
- Vispa smör och socker slätt.
- Riv marsipanen på rivjärn och tillsätt smör och socker under omrörning.
- Blanda vetemjöl och salt i blandningen.
- Skala potatisen och riv den på ett rivjärn. Skölj den rivna potatisen under rinnande kallt vatten. Torka potatisen ordentligt i en bakduk och vänd ner den i massan.
- Tillsätt äggen ett i taget under omrörning.
- Pensla en ugnsform eller kakform med lite smör och lägg en bit bakplåtspapper på botten av formen. Tillsätt kakmassan, men inte högre än 5-7 cm.
- Grädda kakan i förvärmd ugn på 150 grader i 35-40 min. Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna i rumstemperatur
- Arrangera kakan med crème chantilly och sommarens färska bär, eller en kompott av dessa, äppelkompott med färska äppelbitar passar också utmärkt till
Chantillkräm
- Dela vaniljstången, skrapa ur kornen och tillsätt dem i vispgrädden.
- Vispa vispgrädden lätt.
- Tillsätt rivet citronskal och sikta i florsocker, vispa lite till tills det bildas mjuka toppar och grädden är tillräckligt fast för att hälla i spritspåsen.
- Spritsa krämen på kakan.