Gulärtsbiff med hasselbackspotatis, krasseaioli och knaprig sallad

Gulärtsbiff med hasselbackspotatis, krasseaioli och knaprig sallad.

Publicerat:

Tillagningstid:

Perfekt bjudmat! Frasig svensk gulärtsbiff med en lyxig hasselbackspotatis och len och lite pepprig aioli. Höj vegomaten till skyarna, den är bäst! Ja, ett lite längre recept, men du blir rikt belönad.

Ingredienser

4portioner

Biffar

  • 200g
    torkade gula ärter (som legat i blöt under natten)
  • 1
    gul lök eller 2 färska lökar
  • 1msk
    dijonsenap
  • 1
    vitlöksklyfta
  • ½kruk(or)
    persilja
  • 2msk
    olivolja
  • salt och peppar
  • rapsolja till stekning

Hasselbackspotatis

  • 1kg
    potatis
  • 2msk
    rapsolja
  • 3msk
    ströbröd

Krasseaioli

  • 2
    äggulor
  • 3dl
    rapsolja
  • 1
    vitlöksklyfta
  • några droppar citron
  • 1ask(ar)
    krasse
  • ½kruk(or)
    persilja

Sallad

  • 1
    kålrabbi
  • 1bit(ar)
    stjälkselleri, gärna med blad
  • 100g
    sockerärter
  • 2
    hjärtsalladhuvuden
  • solrosfrön
  • olivolja och vinäger till servering

Så lagar du

Hacka löken till biffarna.

Mixa ärterna grovt till en smet, tillsätt lök, riv (hacka) vitlök och lägg ned med resten av ingredienserna. Låt smeten stå och svälla medan du förbereder resten.

Sätt ugnen på 220 grader.

Skär potatisen i hasselbacksmönster, ringla över olja, salta och peppra. Ställ i ugnen i ca 20 minuter, kolla att de inte bränns. Ta ut och lägg på ströbrödet, rosta i ytterligare ca 10 minuter så att ströbrödet får fin färg.

Vispa äggulorna och droppa ned oljan försiktigt. Vispa tills du får en tjock sås. Klipp ned krasse och persilja i såsen och smaka av med riven vitlök och salt (och lite citronsaft). Låt stå i rumstemperatur tills det är dags att äta.

Skiva kålrabbi och stjälkselleri med mandolin eller skär dem mycket tunt.

Riv salladen i mindre bitar och lägg på ett fat. Skär sockerärterna i trevliga bitar. Strö över sockerärterna, kålrabbi och selleri. Riv över selleribladen samt strö över solrosfröna. Droppa över olivolja och lite vinäger precis innan servering.

Provforma sedan en liten biff. Känns smeten för lös? Lägg till några msk ströbröd. För hård? En liten skvätt vatten.

Forma ärtsmeten till lite mindre och tunnare biffar och stek på medelhög värme i rapsolja till de får fin färg på båda sidorna.

Servera med potatis, krasseaioli och sallad!

Dela det här receptet med dina vänner!