Shepherds pie – Rotfruktsgratäng med isterband

Shepherds pie med tre hela rödbetor och topping med parsilja och en gaffel i bredvid tallriken.

Publicerat:

Tillagningstid:

Det här är verkligen en av mina största favoriter i hösttider! Gratängen, även om det heter paj, går bra att förbereda dagen innan och sedan grädda innan servering, men kan då behöva lite längre tid i ugnen för att bli genomvarm.

Ingredienser

4 - 6portioner

Mos

  • 500g
    potatis
  • 500g
    kålrot
  • ½dl
    grädde
  • 1
    äggula
  • 25g
    smör
  • 50g
    cheddarost
  • salt och svartpeppar

Fyllning

  • gul lök
  • 6
    isterband, stora
  • olja
  • 8
    hela rödbetor, inlagda

Servering

  • rödbetor, inlagda

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Skala potatis och kålrot till moset, skär rotfrukterna i mindre bitar och koka i saltat vatten tills de är helt mjuka.

3. Skala och hacka löken till fyllningen under tiden. Snitta isterbanden, ta bort korvskinnen och mosa resten.

4. Hetta upp en stekpanna med lite olja och fräs lök och korv.

5. Salta och peppra. Grovhacka rödbetorna och blanda ner i stekpannan. Fördela blandningen i en ugnsform.

6. Mosa rotfrukterna med en potatisstomp och tillsätt grädde, äggula och smör.

7. Vispa ihop med elvisp till ett mos. Det gör inget om det förekommer mindre klumpar i moset. Rör ner den rivna osten och krydda med salt och peppar.

8. Fördela moset i formen och grädda i mitten av ugnen i 20–25 minuter eller tills pajen har fått fin färg.

9. Servera tillsammans med inlagda rödbetor.

Dela det här receptet med dina vänner!