Pasta puttanesca
![Pasta puttanesca i stekpanna med ost i förgrunden.](/recept/_next/image?url=http%3A%2F%2Fdrupal.internal%2Fsites%2Fdefault%2Ffiles%2Fstyles%2Frecipe_image%2Finternal%2F2022-11%2FecsImgLisa%2520Lemke%2520Pasta%2520Putanesca-5080429715041828210.jpg%3Fh%3Dd1cb525d%26itok%3DJ6UrKG2E&w=3840&q=100)
Publicerat:
2022-11-25Tillagningstid:
Pasta puttanesca, en vardagsräddare! Snabblagad, enkel och av få råvaror. Med pasta, några konserver och en bit parmesan trollas pasta puttanesca ihop på en kvart.
Ingredienser
4portioner
- 300gpasta, gärna linguine eller spagetti
- 1gul lök
- 2stvitlöksklyftor
- 1dlkapris
- 150goliver, urkärnade
- 6sardeller
- 2mskolivolja
- 1burk(ar)konserverade hela tomater (500 g)
- 2krmsalt
- 2krmsvartpeppar, nymald
- 1knippa(or)bladpersilja
Tillbehör
- riven pecorino- eller parmesanost
- 1ströd chili
Så lagar du
- Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Skala och hacka lök och vitlök. Hacka kapris, oliver och sardeller och chili.
- Fräs lök, vitlök och chili i en god olivolja ca 5 min tills löken är mjuk och söt. Snåla inte med olivoljan då den utgör basen till tomatsåsen.
- Tillsätt sardeller, kapris och oliver och fräs ca 1 minut. Häll över tomater och koka ihop 3-4 min.
- Tillsätt ca en deciliter pastavatten i tomatsåsen och om tid finns kan du låta pastan koka färdigt i själva såsen för en maximal smaksättning. I så fall kan du behöva tillsätta lite extra vatten i tomatsåsen.
- Krydda med salt och peppar.
- Hacka persiljan och låt pastan rinna av. Vänd ner persilja och pasta i såsen. Servera genast med riven ost.
Tips
Klipp sönder de konserverade tomaterna med en sax så får du ett trevligare tuggmotstånd hos tomaterna jämfört med att använda krossade tomater.