Hälsingeostkaka
Publicerat:
2013-11-26Tillagningstid:
Ingredienser
Flarn
- 150gsmör
- 2dlsocker
- ½dlsirap
- ½dlgrädde
- 2dlhavregryn
- ½tskbakpulver
- 1tskvaniljsocker
Ostkaka
- 3dlhjortron
- 2dlsocker
- 1stjalapeño
- 1stcitron
- grädde
- vatten
Till garnering
- 3stjordgubbar
- rosa jordgubbsblommor
Så lagar du
Flarn
1. Sätt ugnen på 200 °C. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda väl. Lägg eller tryck ut smeten i 10 cm breda remsor på en smord plåt.
2. Grädda i ugnen cirka 5 minuter eller tills de är gyllenbruna. Skär i centimeterbreda strimlor och snurra runt en tjockare blompinne. Låt stela och ta av försiktigt.
Ostkaka
1. Koka upp hjortronen med hälften av sockret (om hjortronen ej varit frysta tillsätt lite vatten, cirka ½ dl), skiva grovt och tillsätt toppen på jalapenon (cirka 1-2 cm) låt koka med tills det fått lite sting i sig.
2. Häll blandningen i en sil och sila bort hjortron kärnorna och jalapenobitarna. Låt blandningen sjuda och tillsätt resten av sockret tills det blir så sött man vill ha och pressa i en halv citron och riv ner lite av skalet. Se till att inte få ner något av de vita från skalet, då blir det beskt.
3. Vispa grädde. Stek lagom stora bitar av ostkakan i smör. Ostkakan måste skivas tunt om den ska rullas. Stek på mellanvärme så den blir mjuk och får en fin yta.
4. Rulla ostkakan, ställ på tallriken och häll över hjortronsåsen. Forma grädden till ett ägg med två skedar och lägg på tallriken. Garnera med skivade jordgubbar och ev. rosa jordgubbsblomma.