Hemmagjord rostad lök till sportlovskorven

Rostad lök i en genomskinlig skål.

Publicerat:

Säg den som inte har en burk med rostad lök ståendes i skafferiet, redo att bli topping på korven nästa gång det ska serveras korv med bröd? Men rostad lök är en underskattad godsak som kan användas i de flesta rätter där man önskar ett umami-stint crunch på toppen. Den rostade löken går dessutom att smaksätta med olika torra kryddor efter fritering, vad sägs om till exempel mixade torkade örter och salt?

Ingredienser

  • 5st
    banan-schalottenlök (går också fint att använda vanlig gul lök)
  • 1-2msk
    maizena
  • 1liter
    frityrolja
  • salt

Så lagar du

1. Skala och dela löken på längden. Skär löken i tunna strimlor och lägg dem i en vid form och sväng runt så att alla lökdelar separeras. Pudra över maizena och sväng runt med händerna så att löken täcks i ett tunt lager mjöl. 

2. Hetta upp en stor kastrull med olja, tänk på att ha ett lock vid sidan av och ha inte på fläkten. När oljan är ca 160 grader (kontrollera med termometer eller lägg i en liten bit ljust bröd – blir brödet gyllenbrunt på någon minut är oljan tillräckligt varm). Lägg ner ca 1/2 av löken och låt fritera tills löken är gyllenbrun. Rör om någon gång under tiden så löken separeras.

3. Ta upp med hålslev och lägg på dubbelt hushållspapper. Krydda med lite salt och fritera sedan resten av löken. När löken kallnat helt kan du lägga den i en burk med lock som du lägger ett hushållspapper i botten på. Förvara mörkt och svalt i skafferiet där löken håller i ca 1-2 månader. 

Dela det här receptet med dina vänner!