Hjortronparfait med hjortronsås och mandelflarn

Hjortronparfait med hjortronsås och mandelflarn.

Publicerat:

Tillagningstid:

Hjortron gånger två på ett krispigt mandelflarn.

Ingredienser

Parfait

  • 4st
    äggulor
  • 1dl
    florsocker
  • 4dl
    grädde
  • 1-2dl
    hjortronsylt
  • 2-4msk
    hjortronlikör
  • 1dl
    socker
  • ¾dl
    florsocker
  • 250g
    hjortron
  • ½dl
    torrt vitt vin
  • ½dl
    fruktsoda

Mandelflarn

  • 50g
    strösocker
  • 50g
    glukos
  • 50g
    rumstempererat smör
  • 50g
    vetemjöl
  • 50g
    mandelspån

Så lagar du

Hjortronparfait
1. Vispa gulor och socker vitt och pösigt. Vispa grädden tjock så att vispen kan vila på grädden. Blanda alla ingredienser och rör om, dock ej för länge. Häll i portionsformar eller sockerkaksform och frys i minst 4 timmar.

Hjortronsås
2. Koka socker och vatten tills sockret löser sig. Tillsätt hjortronen och mixa alltihop. Passera genom finmaskig sil. Smaka av med vinet och fruktsodan.

Mandelflarn
3. Sätt ugnen på 175°. Blanda samman socker, glukos, smör, vetemjöl och mandelspån. Kavla ut mellan bakplåtspapper och lägg över det undre pappret med den utkavlade smeten på en plåt. Grädda i mitten av ugnen 6-8 minuter. Låt svalna i cirka ½ min och skär sedan i trekanter eller rundlar.

4. Stjälp upp parfaiten, slå såsen runt om, garnera med några hjortron och lägg de runda flarnen på parfaiten.

Dela det här receptet med dina vänner!