Hosta-taco med grillad ostronskivling och örtdressing

Hosta-taco med grillad ostronskivling

Publicerat:

Tillagningstid:

Det kanske är lite överdrivet att kalla det tacos eftersom det inte är en deg inblandad, men konceptet är detsamma och smakerna är i det centralamerikanska universumet. Hostablad kan vid första anblicken verka lite konstiga att äta, eftersom de flesta nog ser de som en prydnadsväxt, men de har en underbar konsistens och en fräsch gräsig smak som är perfekt för att matcha den kryddiga BBQ-svampen, den färska yoghurten och den starka chilin. Ett fantastisk tilltugg som passar perfekt i kombination med sommarens grillevent.

Ingredienser

4portioner

Grillad ostronskivling

  • 1kg
    ostronskivling
  • 1dl
    olivolja eller rostad sesamolja
  • 2msk
    soja
  • 3msk
    limejuice
  • 2msk
    honung
  • 1
    vitlöksklyfta
  • salt och peppar

BBQ-sås

  • 5
    vitlöksklyftor
  • 2
    schalottenlökar
  • 2msk
    olivolja
  • 1-2
    chilifrukter
  • 0,5msk
    spiskummin
  • 1msk
    kryddpeppar mald
  • 1msk
    rökt paprika
  • 200g
    färska tomater
  • 60g
    tomatpuré
  • 1,5dl
    honung
  • 1dl
    soja
  • 0,5dl
    limejuice
  • 1dl
    färsk oregano, bladen

Yoghurtdressing

  • 1,5liter
    fet yoghurt
  • 1,5dl
    lätt crème fraiche
  • 1knippa(or)
    koriander
  • 1dl
    myntablad /grön marockansk mynta)
  • 1
    vitlöksklyfta
  • 1
    schalottenlök
  • 3msk
    citronjuice
  • 1
    skalet från en citron
  • Salt och peppar

Picklad rödlök

  • 2
    rödlökar
  • 5msk
    honung
  • 5msk
    limejuice
  • 1
    skalet från en lime
  • 1tsk
    salt

Tacos

  • 16-20
    nyplockade hostablad
  • stor näve färska korianderblad
  • stor näve färska myntablad
  • chilisås på habanero eller chipotle

Så lagar du

Ostronskivling

  1. Lägg soja, olivolja, limejuice och honung i en stor skål. 
  2. Riv eller pressa i vitlöken och smaka av med salt och peppar, det ska vara lite åt det salta hållet då det ska ge smak till svampen,
  3. Vänd de rensade ostronskivlingarna i marinaden. Och låt dem ligga i 30-60 minuter

BBQ-sås

  1. Hacka lök och vitlök och fräs i oljan i 5 minuter
  2. Tillsätt kryddorna och fräs i 30 sekunder
  3. Lägg sedan i tomatpuré och fräs i en minut 
  4. Tillsätt resten av ingredienserna och låt sjuda under lock i ca 15 minuter 
  5. Låt svalna lite och mixa smidigt i en mixer eller med stavmixer

Yoghurt Dressing

  1. Blanda yoghurt och crème fraiche i en skål
  2. Finhacka färsk koriander, mynta och schalottenlök och riv eller pressa vitlöken och blanda ner i yoghurtblandningen. Tillsätt citronsaft och finrivet skal
  3. Krydda dressingen med salt och peppar.
  4. Rör om blandningen ordentligt så att alla ingredienser är jämnt fördelade.
  5. Låt dressingen stå i kylen i minst 20 minuter.

Picklad rödlök

  1. Skär löken i fjärdedelar, ta bort mittdelen och skär dem i 3 mm breda båtar. 
  2. Vänd lökbåtarna i salt, peppar och vinäger och ställ dem i kylen i minst 5 timmar, gärna över natten.
  3.  Vänd på dem några gånger på vägen

Grillad ostronskivling

  1. Värm en grill och se till att den är så varm som möjligt, du ska ha hög värme och kort grilltid för svampen. 
  2. Lägg ett galler över nära glöden, bred ut ett lager av svampen på gallret, grilla dem gyllenbruna på båda sidor. 
  3. När svampen fått fin färg penslas eller doppas den i BBQ-marinaden och grillas tills BBQ-marinaden är glaserad i svampen (ca 2minuter) så att de är mörka men inte svarta.
  4. Upprepa med ett nytt lager svamp
  5. Håll svampen varm vid grillen tills den serveras

Tacos servering

  1. Skölj de nyplockade hostabladen, torka dem torra och bred ut på ett stort fat.
  2. Gör din egen lilla Hosta-taco genom att stoppa grillad svamp i bladet, sedan yoghurtdressing, picklad lök, örter och chilisås på slutet.

Dela det här receptet med dina vänner!