Två olika morotssnacks

Stekta morötter med saffran och rostade pistagenötter

Publicerat:

Friterade morötter med saffran, rostade pistagenötter, och apelsin är en underbar och överraskande munsbit som är enkel att göra och vacker att se på. Det andra receptet med nyskördade morötter och solroshummus smakar utmärkt med sin silkeslena konsistens och är en genial dipp till de första nydragna morötterna från min egen trädgård.

Ingredienser

Stekta morötter med saffran och rostade pistagenötter

  • 500g
    morötter med toppen kvar
  • 3msk
    olivolja
  • 0,5-1tsk
    saffran
  • 2msk
    färskpressad citronsaft
  • 4msk
    färskpressad apelsinjuice
  • vitlök
  • 5-7
    stjälkar timjan
  • 1/4tsk
    spiskummin
  • salt och nymalen peppar
  • 1,5dl
    rostade pistagenötter

Nyskördade morötter med solroshummus

  • Ett stort knippe morötter med toppen kvar, gärna olika sorter och storlekar
  • 3dl
    solroskärnor
  • 5dl
    vatten
  • 4msk
    rostad sesamolja
  • 4msk
    olivolja
  • 1msk
    citronsaft
  • Havssalt och nymalen peppar

Så lagar du

Stekta morötter med saffran och rostade pistagenötter (4 port.)

Tid: 60 min

  1. Blanda citron- och apelsinjuice och blötlägg saffran i detta.
  2. Bred ut pistagenötterna på en plåt och grädda dem i 150 graders i 12 minuter. Kyl dem och kör dem till ett grovt mjöl i matberedaren eller mal dem i en mortel.
  3. Om morötterna är lika stora som ett pekfinger, låt dem vara hela. Om de är större så skär dem på mitten eller i fjärdedelar.
  4. Stek morötterna i en mycket het stekpanna i olivolja tills de fått rejält med färg på alla sidor, smaka av med salt och peppar, stek hela vitlöksklyftor med.
  5. Sänk värmen och tillsätt honung, timjan, spiskummin, citrusjuice med saffran och honung, vänd morötterna väl.
  6. Lägg på locket eller bakplåtspappret över formen och sätt in den i ugnen (formen får INTE ha plasthandtag) på 170 grader i 10-15 minuter tills morötterna är mjuka. 
  7. Ta ut dem ur ugnen, vänd dem i glasyren i pannan och låt dem svalna.
  8. Vänd morötterna i det hackade pistagemjölet och servera.

 

Nyskördade morötter med solroshumus (8 port.)

Tid: 45 min

  1. Skölj solroskärnor och koka dem under lock i en liten kastrull med vatten tillsatt med en tesked salt. Låt kärnorna sjuda på låg värme i ca 50-60 minuter tills de har absorberat allt vatten. Låt dem vila i 10 minuter.
  2. Mixa de mjuka solroskärnorna till en humus med sesamolja och olivolja tills konsistensen är helt slät, smaka av med salt och peppar och lite citronsaft.
  3. Skölj morötterna och skrubba dem för att få bort jord, men skala dem inte.
  4. Om morötterna är stora som ett pekfinger, låt dem vara hela. Om de är större så skär dem på mitten eller i fjärdedelar – låt toppen sitta kvar så att du kan se att de är färska.
  5. Servera solroshumusen med lite sesam- eller olivolja över och mal lite peppar och morötterna bredvid.

Dela det här receptet med dina vänner!