Kryddig tofu med indiskt frasigt bröd

Kryddig tofu med indiskt frasigt bröd

Publicerat:

Tillagningstid:

Den här rätten har influenser både från Indien, Sydamerika, Asien, Sverige och USA. Rätten består av cajunkryddad tofu, vegansk yogurtkräm med lime, picklad rödkål och chimichurry. Allt detta läggs på mitt absoluta favoritbröd lacha paratha, som är ett indiskt tunnbröd från Punjab-regionen i norra Indien. Degen består av vetemjöl som kavlas ut och sen viks in med smör eller olja. Degen kavlas ytterligare och sen när brödet gräddas blir det mjuka frasiga lager. Supergott att doppa i indiska grytor eller som här då jag toppar det med massa smaksatt grönt.

Ingredienser

6portioner

Cajunkryddpasta

  • 1
    finhackad gul lök
  • 4msk
    chilisås
  • 3
    rivna vitlöksklyftor
  • 1tsk
    timjan
  • 2tsk
    oregano
  • 2tsk
    paprikapulver
  • 2tsk
    mald spiskummin
  • 0,5 tsk
    chiliflakes
  • 0,5dl
    olja
  • salt efter smak
  • nypa socker

Cajuntofu

  • 1bit(ar)
    fast tofu
  • cajunkryddpastan
  • rapsolja så att det täcker tofun

Paratha

  • 3,5dl
    vetemjöl
  • 1tsk
    salt
  • 1,5dl
    varmt vatten
  • 1msk
    rapsolja
  • 50g
    rumstempererat smör
  • gärna vitlök, smält smör och hackad persilja till pensling

Chimmichurry

  • 2dl
    hackad persilja
  • 1dl
    olivolja
  • 2
    lime, saft och finrivet skal
  • 3msk
    finhackad charlottenlök
  • 1
    vitlöksklyfta, finhackad
  • 1tsk
    chiliflakes
  • 2krm
    salt

Vegansk majonnäs

  • 3msk
    kikärtsspad från förpackning
  • 2tsk
    vitvinsvinäger
  • 2tsk
    dijonsenap
  • 2krm
    salt
  • 2dl
    neutral olja

Lime- och vitlökskräm

  • 1dl
    vegansk majonnäs
  • 1dl
    vegansk yoghurt
  • 0,5
    klyfta vitlök, finriven
  • 1
    lime, saft och finrivet skal
  • salt efter smak

Picklad rödkål

  • 5dl
    rödkål, tunt strimlad
  • 0,5
    lök, tunt skuren
  • 1
    citron, saft och finrivet skal
  • 2msk
    socker
  • salt efter smak

Så lagar du

Cajunkryddpasta

  1. Värm upp olja och tillsätt resten av ingredienserna.
  2. Tillsätt salt och en nypa socker.

 

Cajuntofu

  1. Smula sönder tofun i stora bitar.
  2. Lägg i skål och marinera med cajunpastan.
  3. Lägg ut den marinerade tofun på plåt med bakplåtspapper och ställ in i 180 g varmluftsugn i ca 10 min.

 

Paratha

  1. Blanda ihop mjöl, vatten och salt i en skål.
  2. Häll ner vatten och olja och arbeta ihop i ca 5 minuter till en smidig deg.
  3. Lägg degen i en skål, plasta in och låt degen vila i ca 1 tim.
  4. Dela degen i 6 delar och rulla dem till små bollar.
  5. Kavla ut degen till en rundel. Kavala mycket tunt.
  6. Bre på ett tunt lager smör på rundeln.
  7. Vik ihop rundeln som ett dragspel.
  8. Dra ut deg-dragspelet något och rulla ihop den som en kanelbulle.
  9. Mjöla något och lägg på bricka.
  10. Fortsätt med resterande degbitar.
  11. Låt bitarna vila i ca under kökshanduk i ca 30 min.
  12. Efter 30 min, kavla ut degen på nytt till 5 mm rundlar.
  13. Hetta upp en torr stekpanna och stek rundlarna på båda sidor.
  14. Rundlarna ska få fin färg på båda sidor och inte kännas degiga.
  15. Gott att pensla med smält vitlökssmör med persilja – serveras då med fördel lite varma!

 

Chimichurry

  1. Rör ihop alla ingredienser och smaka av med salt.
  2. Chimichurryn håller bra i kylen i ca 2-3 dagar.

 

Vegansk majonnäs

  1. Mixa ihop kikärtsspad med vinäger, dijonsenap och salt
  2. Tillsätt rapsolja i en tunn stråle under mixning, till en slät och fluffig majonnäs.

 

Lime- och vitlökskräm

  1. Blanda ihop alla ingredienser och smaksätt med salt.

 

Picklad rödkål

  1. Lägg rödkål och lök i en skål
  2. Tillsätt övriga ingredienser och massera kålen så att den blir lite mjuk.

 

Dela det här receptet med dina vänner!