Friterad chap på älgytterlår

Friterad chap.

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Friterad chap är en bengalisk och kryddig streetfoodrätt, men här i försvenskad tappning. I stället för att använda mig av klassiskt utbankad biff eller kyckling använder jag mig av en icke ädel viltdetalj: älgytterfilé. Rätten är kryddig och innehåller en del moment, men är väl värd att prova. Jag serverar rätten med en krispig fänkålssallad med koriander, lime och mynta, samt en mild kebabsås med lingon. Allt serveras med det samiska brödet gahkku (glödstekt mjukt tunnbröd).

Ingredienser

4portioner

Gahkku

  • 20g
    jäst
  • 5dl
    vatten
  • 50g
    smält smör
  • 1dl
    sirap
  • 1tsk
    salt
  • 13dl
    vetemjöl

Fänkålssallad med koriander, lime och mynta

  • 1st
    tunnt hyvlad fänkål
  • 1st
    tunnt hyvlad bananschalottenlök
  • 1tsk
    riven ingefära
  • 1/2st
    grön chili
  • 1/2st
    kruka koriander, grovt hackad
  • 1/2st
    kruka mynta, grovt hackad
  • 1st
    skal och saft av lime
  • 1msk
    vitvinsvinäger
  • 1msk
    socker
  • salt

Mild yoghurtsås med lingon

  • 1dl
    grekisk eller turkisk yoghurt
  • 1/2dl
    majonnäs
  • 1/2st
    riven vitlöksklyfta
  • 1tsk
    spiskummin
  • 1tsk
    sirachasås
  • 2msk
    lingon som mixats med socker så kallad lingoncoulis
  • salt

Chapkrydda

  • 2tsk
    kardemummakärnor
  • 3st
    kanelstänger ca 3m
  • 1/2tsk
    riven muskot
  • 10st
    nejlikor
  • 2tsk
    chiliflakes
  • 4st
    lagerblad
  • 1msk
    korianderfrön
  • 1msk
    fänkålsfrön
  • 1msk
    hel spiskummin
  • 1tsk
    svartpeppar
  • 1tsk
    vitpepparkorn
  • 1tsk
    ajwian (finns i asiatiska butiker)

Friterad älgytterlår chap

  • 500g
    lövbiff (älgytterlår eller innanlår) av älg, tunt skuren och utbankad i fyra eller åtta skivor. Går utmärkt att byta till nöt eller lammkött.

Marinad

  • 1msk
    riven ingefära
  • 2st
    skalade och rivna vitlöksklyftor
  • 1msk
    yoghurt
  • 1msk
    vatten
  • 1tsk
    salt
  • 1msk
    paprikapulver
  • 2tsk
    vinäger
  • 1msk
    soja
  • 1krm
    bikarbonat
  • 2msk
    chapkrydda
  • 1msk
    olja
  • 1nypa(or)
    socker

Panering

  • 2dl
    kikärtsmjöl
  • 1dl
    vetemjöl
  • 2tsk
    salt
  • 1tsk
    gurkmeja
  • 1tsk
    paprikapulver
  • 1tsk
    mald koriander
  • 1tsk
    spiskummin
  • 1msk
    riven ingefära
  • 1st
    äggvita
  • 1/2dl
    vatten
  • olja till fritering

Så lagar du

Gahkku

  1. Smula ner jäst i en bunke.
  2. Tillsätt 37 gradigt vatten och rör tills jästen löst sig.
  3. Tillsätt smält smör och sirap.
  4. Blanda i mjöl och salt och bearbeta degen i ca 5 minuter.
  5. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.
  6. Dela degen i 16 – 20 bitar och kavla ut dem till rundlar – kavla ganska tunt.
  7. Nagga degen med gaffel.
  8. Grädda degen i torr gjutjärnspanna på spisen.
  9. Dags att vända då det bildas små bubblor på ovansidan.
  10. Servera gärna direkt.

Fänkålssallad 

  1. Vänd ihop alla ingredienser i en bunke och smaka av med salt och socker.

Mild yoghurtsås med lingon

  1. Blanda alla ingredienser till en slät sås.

Chapkrydda

  1. Rosta alla kryddor i torr panna i ca 5 min.
  2. Mixa kryddorna till ett pulver.
  3. Förvara i ren burk med lock.

Marinad

  1. Blanda ihop alla ingredienser.
  2. Lägg i älgskivorna, blanda väl och marinera i ca 1 timme.

Panering

  1. Blanda ihop alla ingredienser (utom olja) i en skål till en slät smet.
  2. Vänd i det marinerade köttet i blandningen.
  3. Värm olja till fritering till medelhög värme.
  4. Fritera köttet på medeltemperatur ca 170 grader tills den fått och fin färg. Låt rinna av på papper och Servera direkt med gahkku, fänkålssallad och yoghurtsås.

Dela det här receptet med dina vänner!