Lammstek med timjanpotatis och confiterade tomater med fetaost

Lammstek med timjanpotatis och confiterade tomater med fetaost

Publicerat:

Tillagningstid:

Perfekt att laga vid festliga tillfällen.

Ingredienser

8portioner

  • 1st
    lammsadel
  • 1knippa(or)
    ramslök
  • 1knippa(or)
    citrontimjan
  • 1knippa(or)
    oregano
  • 1st
    citron
  • 2kg
    färskpotatis
  • 30st
    cocktailtomater
  • 1bit(ar)
    fetaost (ca 150g)
  • 3klyfta(or)
    vitlök
  • 5dl
    olivolja (av en enklare sort)
  • salt och svartpeppar
  • steksnöre

Så lagar du

  1. Börja med att stycka ut lammsadeln utan att dela kappan. Detta gör du genom att bena ur lammsadeln från båda sidorna och sedan lossa köttet genom att försiktigt lossa det i ett stycke från benet. Skär av innerfiléerna också.
  2. Lägg det utstyckade köttet på en skärbräda med innsidan uppåt ock salta köttet lätt. Lägg på färska örter t ex ramslök, timjan och oregano. Pressa över lite citronsaft och riv liote av skalet över allt. Rulla ihop köttet till en lång rulle och knyt upp ordentligt med steksnöre.
  3. Gnid in rullen med lite olivolja och salta köttet.
  4. Lägg i en ugnssäker form eller på en plåt med höga kanter och sätt in i ugn 160 grader.
  5. Häll ca 2 dl vatten i plåten och stek lammet i ugn tills det når en innertemperatur på ca 56 grader. Använd en stektermometer. Ta ut lammet och låt det stå och vila i rumstemperatur i minst 20 minuter. Sätt återigen in lammet i ugnen, denna gång på 200 grader i ca 1 minut.
  6. Ta ut lammet, plocka av snöret och skiva lammet i skivor ca 1-2 cm tjocka. Ta vara på stekskyn i plåten och slå den över köttet.
  7. Timjanpotatis:
  8. Gnid in potatisen i olivolja, salt, peppar och rikligt med citrontimjan. Baka potatisen i ugn 16-180 grader ca 30 minuter eller tills den känns mjuk i mitten.

     

Confiterade tomater:

Varva tomater, fetaost, färska örter och hela klyftor vitlök i en ugnssäker form. Täck allt med olivolja och baka i ugn 160 grader i ca 20 minuter.

Dela det här receptet med dina vänner!