Laxtartar på friterat rispapper

Laxtartar på friterat rispapper.

Publicerat:

Färgglad, smakrik - och med krisp och ljuvlig lenhet i samma tugga. Att fritera rispapper är så effektfullt att du nästan måste göra det när gästerna ser på! Sedan är det bara att lägga på din tartar, blandad eller sorterad i färg och smak. En frasande liten smakbomb!

Ingredienser

8 - 10portioner

  • 10st
    små rispapper
  • 4dl
    frityrolja
  • 200g
    laxfilé, gärna fryst eller salmalax
  • 1st
    avocado
  • 1st
    mango

Dressing:

  • 3msk
    olivolja
  • 1st
    citron (saft och zest)
  • 1st
    färsk röd chili
  • 1klyfta(or)
    vitlök
  • 2msk
    rostade sesamfrön

Så lagar du

Till servering: Chilimajonnäs - länk till receptet.

1. Skär laxen i små tärningar om cirka 1/2 x 1/2 centimeter. Dela avokadon och tärna fruktköttet i samma storlek. Skala mangon och skär även den i tärningar.

2. Hacka chili fint och riv vitlöksklyftan på ett rivjärn. Blanda ihop ingredienserna till dressingen. Blanda allt eller blanda lax, avokado och mango i separata skålar med lika delar dressing. 

3. Mät upp oljan i en kastrull som du får plats med ett helt rispapper i. Värm upp oljan till 150–160°.

4. Lägg i ett rispapper åt gången och titta på rent trolleri – vips så har du ett friterat rispapper på ett par sekunder – som ett stort rischips. Ta upp, lägg på hushållspapper, salta, lägg på hushållspapper, salta och bryt till hälften.

5. Lägg sesamfrön i en panna och rosta dem på medelhög värme tills de har blivit gyllenbruna. Låt svalna.

6. Skeda upp tartaren på rispappersbitarna. Toppa med rostade sesamfrön och garnera med majonnäs och grönt.

Dela det här receptet med dina vänner!