Lyxig macka med svamp, ricotta och pocherat ägg

En macka med en kokt hel ägg på och topping med parmesanost på en trä skärbräda.

Publicerat:

Tillagningstid:

Lyxigaste och godaste mackan som passar lika bra till frukost som middag. Ta den svamp du har tillgänglig men skogssvamp är absolut godast. Och snåla inte på peccorinon, det är verkligen pricken över i:et!

Ingredienser

4portioner

Pocherat ägg

  • 4
    ägg
  • 2liter
    vatten
  • msk
    ättikssprit, 12%
  • 1tsk
    salt

Mackan

  • 500g
    svamp, blandad
  • 25g
    smör
  • 10
    salviablad
  • salt och svartpeppar
  • 250g
    ricotta
  • 4skiva(or)
    gott bröd, gärna ljus surdeg
  • 25g
    peccorino, riven

Så lagar du

  1. Koka upp 2 liter vatten med 2 matskedar ättikssprit och 1 tesked salt. Ta av kastrullen från värmen så att vattnet endast sjuder.
  2. Sväng runt lite ättikssprit i en kopp så att det inte fastnar. Knäck sedan ett ägg i koppen.
  3. Stjälp ner ägget i kastrullen och låt sjuda i cirka 3 minuter. Skaka lite på kastrullen under tiden så att ägget inte fastnar i botten.
  4. Ta därefter upp ägget med en hålslev och lägg upp på flat tallrik. Du kan pochera ca 2 ägg åt gången beroende på hur stor kastrull du har.
  5. Riv eller skär svampen i bitar och stek den gyllenbrun i rikligt med smör och strimlad salvia.
  6. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  7. Rosta eller stek brödet gyllenbrunt i smör.
  8. Bred ricotta på mackan, toppa med svamp och ett pocherat ägg per macka.
  9. Riv rikligt med peccorino över och servera genast, gärna med lite grönsallad.

Dela det här receptet med dina vänner!