Lyxig rösti med bacon och äpple

Lyxig rösti.

Publicerat:

Tillagningstid:

Rösti är ett utmärkt sätt att ta tillvara på rotfrukter. Tillsammans med bacon, ost, senapsdressing och äpple blir röstin lite extra lyxig.

Ingredienser

4portioner

  • ½st
    gul lök, finhackad
  • 2msk
    smält smör
  • 2st
    timjankvistar, plockade blad
  • 4st
    stora potatisar, t.ex. Asterix
  • 1bit(ar)
    kålrot
  • 1bit(ar)
    rotselleri
  • 1stänk
    smör till stekning
  • 1st
    äpple i tunna skivor
  • 150g
    bacon
  • 8skiva(or)
    Almnäs tegelost (ca 100 g), alt. Comte

Senapsvinägrett

  • 1msk
    dijonsenap
  • 1msk
    champagnevinäger eller en lagrad vitvinsvinäger
  • 1msk
    vatten
  • 3msk
    olivolja
  • efter smak
    salt och svartpeppar

Så lagar du

1. Svetta löken mjuk i rikligt med smör. Ta av från värmen och riv i timjan och finhackad rosmarin.

2. Tvätta potatisen och övriga rotfrukter och grovriv den med skal. Blanda med löken och smaka av med salt.

3. Värm upp en stekpanna och pensla botten med smör. Pressa i de rivna rotfrukterna i ett jämnt lager och bryn försiktigt. När kanten börjar bli gyllenbrun, värm upp en lika stor stekpanna (som är ugnstålig) och pensla botten med smör.

4. Lägg pannorna mot varandra och stjälp över röstin så att du vänder den. Stek på andra sidan till en fin färg. Baka klart i ugn på 150 grader tills röstin är mjuk rakt igenom.

5. Stek bacon och lägg på tillsammans med ett äpple i tunna skivor på röstin när den är färdigstekt. Fördela nystekta ägg över röstin och lägg på ostskivorna. Värm 2 minuter i ugn på 220 grader så att osten smälter. Servera toppad med senapsvinägretten.

Dela det här receptet med dina vänner!