Mellanstor tallrik med Baba Ganoush

En vit tallrik med svarta detaljer fylld med baba ganoush. på toppen har det ringlats granatäpplesirap.

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Ingredienser

2 - 5portioner

 • 4st
  mellanstora aubergine
 • 1klyfta(or)
  vitlök
 • 4msk
  ljus tahina (sesampasta)
 • 1st
  Citron (börja med en halv och justera efter smak)
 • salt

Garnering

 • olivolja eller granatäpplesirap

Så lagar du

1. Nagga auberginerna med en kniv, räcker med 2 hack på varje. Lägg på ett galler och ställ på en plåt. Jag brukar klä plåten med aluminiumfolie så slipper man stå och skrubba den sen. Grillar du auberginerna på utegrillen blir de ännu godare och får den perfekt rökiga smaken.

2. Värm ugnen till 250° och ha grillfunktionen på. Ta in plåten med gallret på i mitten av ugnen, lägg auberginerna på gallret, och grilla auberginerna. När skalet mörknar och auberginerna mjuknar inuti så är de färdiga. Skalet ska bli svart och nästan bränt, detta gör man för att få fram den rökiga smaken som auberginröran gärna ska ha. Det brukar ta ca 30 min beroende på hur stark ugn du har.

3. Ta ut dem från ugnen, lägg i en kastrull och lägg ett lock över. Låt dem svettas och svalna där. Den rökiga smaken tränger igenom auberginerna bättre då. Skala auberginerna, låt rinna av i en sil. 

4. Finhacka eller finfördela med en gaffel. Om du vill ha en helt slät röra så kan du mixa dem snabbt med en stavmixer. En smaksak hur man vill ha konsistensen på röran.

5. Skaka tahinaflaskan ordentligt. Blanda sedan tahina, pressad vitlöksklyfta, salt och citron i skål. Vispa tills det blir en fast massa. Blanda i auberginerna och blanda ordentligt. Smaka av och tillsätt eventuellt mer citron eller salt. 

6. Ställ i kylen en stund så den får stelna och smakerna får komma fram lite innan servering. Lägg upp på en tallrik, gör ett fint mönster med en sked, ringla olivolja eller granatäppelsirap på. Servera!

Dela det här receptet med dina vänner!