Mini palt-tapas
Tillagningstid:
Publicerat:
2019-10-11Tillagningstid:
Ett lyxigt och billigt fredagsmys för hela familjen.
Ingredienser
6 portioner
Mandelpotatispalt
- 1 kgpotatis
- 3 dlvetemjöl
- 1½ tsksalt
- 50 gvästerbottensost
Sötpotatispalt
- 500 gpotatis
- 500 gsötpotatis
- 3 dlvetemjöl
- 1½ tsksalt
- mini-mozzarella
Topping
- 1 msklöjrom eller stenbitsrom
- 2 mskgräddfil
- 20 gserranoskinka, tunt skivat
- 4 stsemi-soltorkad tomat
- dillkvistar
- örter
- rökt renstek
- kallrökt lax
Så lagar du
1. Ta fram din paltkastrull, fyll med vatten och låt koka upp medan du gör smeten i ordning, salta vattnet en msk salt per liter vatten.
2. Skala och riv potatisen. Låt vätskan rinna av. Det är bäst att göra på vinterpotatis. Blanda ner salt och vetemjöl och arbeta ihop degen.
3. Skeda upp en degklick, i köttbullestorlek med mjölade händerna. Använd fingrarna och tryck till i degklicken så att det blir plats för en ostkub, mozzarellaboll eller en skinkbit och rulla palten till en boll.
4. Sänk ner paltarna allt eftersom de blir klara i det kokande vattnet. Använd träslev och rör om försiktigt då och då. När sista palten har åkt ner i kastrullen låt samtliga paltar koka i 20 min. Ta upp minipalten och kyl ner.
5. Värm dem sedan snabbt i ugnen på en smörad plåt eller i stekpannan i smör på medeltemperatur. Garnera med torkade potatisskal och valfri topping.
Tips
Det går även att göra gula minipaltar genom att tillsätta lite saffran i smeten. Det smakar dessutom mums!