Ostkaka med hjortron

Ostkaka.

Publicerat:

Tillagningstid:

Niklas Ekstedts goda ostkaka med honung, hjortron och mynta.

Ingredienser

  • 5liter
    mjölk
  • 1dl
    mjöl
  • 2msk
    ostlöpe
  • 1dl
    mandel
  • 2st
    bittermandlar
  • 4st
    ägg
  • 4dl
    grädde
  • dl
    socker
  • 4dl
    hjortron
  • 2msk
    honung
  • Färsk mynta

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 175°. Sätt en kastrull på spisen, häll i 4,9 liter av mjölken och värm upp den till 37 grader. Häll resten av mjölken (1 deciliter) i en skål, blanda i mjölet och rör ihop till en redning.

2. Rör ner redningen i den fingerljumma mjölken tillsammans med löpen. Dra kastrullen från plattan och låt mjölkblandningen stå en timme under lock och ysta sig.

3. Sätt en sil över en bunke, lägg en kökshandduk som silduk i silen och lyft försiktigt i ostmassan med hjälp av en hålslev. Låt ostmassan stå och rinna av till dess att det mesta av vasslan runnit ner i skålen och konsistensen på ostmassan blivit fastare, ca 60 minuter.

4. Knäck äggen i en skål, lägg i sockret, vispgrädden mandeln samt bittermandeln och vispa ihop detta till en smet. Rör ner ostmassan i äggblandningen, vispa försiktigt och häll över smeten i en smörad form. Baka i ca 40 - 45 minuter.

5. Värm hjortronen under svag värme, de skall inte koka, smaksätt med honungen och den färska myntan.

Dela det här receptet med dina vänner!