Pachamanca

Pachamanca, en traditionell peruansk rätt där tillagningen sker med hjälp av varma stenar.

Publicerat:

Tillagningstid:

En traditionell peruansk rätt där tillagningen sker med hjälp av varma stenar. I Pauls recept marineras alpacka som serveras med potatis, matbanan, bondbönor och en sås på koriander och sojasmör.

Ingredienser

15portioner

  • 5kg
    alpackastek med ben

Marinad

  • 3
    lime
  • ½skiva(or)
    soja, kinesisk eller peruansk
  • ½dl
    kokt och mixad röd chili
  • 1dl
    kokt och mixad chili (Amarillo)
  • ½dl
    spiskummin, mald
  • 3
    vitlöksklyftor
  • 3dl
    matolja
  • salt

Tillbehör

  • 2 ½kg
    potatis av olika sorter
  • 5
    matbananer
  • 500g
    bondbönor, grova

Sås på koriander och sojasmör

  • 6st
    limon, eller 5 lime och 1 citron)
  • 1dl
    soja, andisk
  • 2
    vitlöksklyftor
  • 1st
    chili (Amarillo)
  • 1st
    stark chilisort
  • 800g
    smör
  • 1klyfta(or)
    koriander
  • 2kruk(or)
    persilja
  • 1kruk(or)
    mynta

Så lagar du

Förberedelser

1. Gräv en grop, 1 m djup och 1 m vid och lång. Lägg ett grovt galler över. Sätt igång en ordentlig brasa i gropen och fyll gallret med grova stenar. Elda i 4–5 timmar. Stenarna ska vara superheta.

Kött och marinad

2. Mixa ihop alla ingredienser för marinaden.

3. Skär djupa snitt i köttet och häll sedan marinaden över köttet och gnid in noga. Vik sedan in köttet i blött tidningspapper (ganska tjockt, använd papper från mjölsäckar eller liknande).

4. Lyft ur glöden och släpp ner hälften av stenarna. Lägg ut tidningspaketen med alpacka på stenarna. Fyll på med mer sten och lägg på grönsaker, potatis och banan. Täck med mer stenar. (OBS! Använd smedvantar)

5. Täck sedan hela gropen med blöta pappsäckar och lägg en tunn jordkant runt om för att få gropen tät. Nu bildas en typ av kombi-ugn och det tar oftast inte mer en 30–45 minuter innan all mat är klar. Det kan dock krävas några försök innan man blir säker.

Sås på koriander och sojasmör

6. Riv skalet från hälften av citrusfrukterna. Tillsätt soja, vitlök och chili.

7. Sjud försiktigt på spisen och tillsätt rumstempererat smör i klickar efterhand (det får inte koka).

8. Avsluta med att mixa i örter och smaka av med salt. Servera över de bakade potatissorterna.

Dela det här receptet med dina vänner!