Pachamanca
Publicerat:
2017-08-15Tillagningstid:
Ingredienser
15portioner
- 5kgalpackastek med ben
Marinad
- 3lime
- ½skiva(or)soja, kinesisk eller peruansk
- ½dlkokt och mixad röd chili
- 1dlkokt och mixad chili (Amarillo)
- ½dlspiskummin, mald
- 3vitlöksklyftor
- 3dlmatolja
- salt
Tillbehör
- 2 ½kgpotatis av olika sorter
- 5matbananer
- 500gbondbönor, grova
Sås på koriander och sojasmör
- 6stlimon, eller 5 lime och 1 citron)
- 1dlsoja, andisk
- 2vitlöksklyftor
- 1stchili (Amarillo)
- 1ststark chilisort
- 800gsmör
- 1klyfta(or)koriander
- 2kruk(or)persilja
- 1kruk(or)mynta
Så lagar du
Förberedelser
1. Gräv en grop, 1 m djup och 1 m vid och lång. Lägg ett grovt galler över. Sätt igång en ordentlig brasa i gropen och fyll gallret med grova stenar. Elda i 4–5 timmar. Stenarna ska vara superheta.
Kött och marinad
2. Mixa ihop alla ingredienser för marinaden.
3. Skär djupa snitt i köttet och häll sedan marinaden över köttet och gnid in noga. Vik sedan in köttet i blött tidningspapper (ganska tjockt, använd papper från mjölsäckar eller liknande).
4. Lyft ur glöden och släpp ner hälften av stenarna. Lägg ut tidningspaketen med alpacka på stenarna. Fyll på med mer sten och lägg på grönsaker, potatis och banan. Täck med mer stenar. (OBS! Använd smedvantar)
5. Täck sedan hela gropen med blöta pappsäckar och lägg en tunn jordkant runt om för att få gropen tät. Nu bildas en typ av kombi-ugn och det tar oftast inte mer en 30–45 minuter innan all mat är klar. Det kan dock krävas några försök innan man blir säker.
Sås på koriander och sojasmör
6. Riv skalet från hälften av citrusfrukterna. Tillsätt soja, vitlök och chili.
7. Sjud försiktigt på spisen och tillsätt rumstempererat smör i klickar efterhand (det får inte koka).
8. Avsluta med att mixa i örter och smaka av med salt. Servera över de bakade potatissorterna.