Porterstek med gräddstekta och pressade rotfrukter

skivad stek och sås på fat, på dukat bord

Publicerat:

Tillagningstid:

Den perfekta söndagssteken kräver lite jobb och tid i köket, men ger en mångfald av smak tillbaka. Här får den smak av porterns beska och mustighet, och serveras med de godaste rotfrukterna tillredda på två olika sätt och massor av fräsch persilja.

Ingredienser

6portioner

Kött och sky

  • 1,5kg
    stek t ex fransyska (hörnstek)
  • 33cl
    porteröl (en flaska)
  • 1,5dl
    madeira
  • 3st
    enbär
  • 5kvist(ar)
    timjan
  • 10st
    svartpepparkorn
  • 1dl
    ekologisk sojasås
  • 3dl
    köttbuljong
  • 3st
    lagerblad
  • 1st
    gul lök
  • 2klyfta(or)
    vitlök
  • 1st
    morot, skivad
  • 2msk
    vinbärsgelé
  • 2msk
    vetemjöl eller maizena till redning
  • 2msk
    vatten till redning

Stekta rotfrukter

  • 1st
    palsternacka
  • 4st
    morötter
  • ½
    kålrot
  • 2st
    fänkål, de vita delarna (spara det gröna)
  • 3dl
    grädde
  • enknippa(or)
    persilja
  • ennypa(or)
    salt
  • ennypa(or)
    svartpeppar

Pressgrönsaker

  • 1st
    palsternacka
  • 2st
    morötter
  • 2st
    fänkål, de gröna delarna
  • ¼
    kålrot
  • 1dl
    ättika
  • 2dl
    socker
  • 3dl
    vatten
  • 1dl
    finhackad persilja

Så lagar du

Stek
1. Hacka lök och krossa vitlök. Slå på porter, madeira, köttbuljong och övriga ingredienser utom mjöl och vatten i en ugnsfast gryta med lock och koka upp. Bryn steken ordentligt runtom och lägg den i porterskyn.

2. Baka i ugn på 140° till en innertemperatur på 58° (för rosa till mediumrött kött). Tag ut och lyft locket. Låt svalna i lagen. Sila sedan av lagen, värm och red den med toppredning till en sky.

3. Servering: Skiva köttet och ringla över skysåsen. Ringla till sist över återstoden av rotfruktsgrädden (se nedan).

Gräddstekta rotfrukter
1. Skrubba rotfrukterna noga. Lägg dem hela i en ugnsform, slå på grädde och salta. Baka i ugn tills de blivit mjuka.

2. Lyft upp rotsakerna och skär dem i grova bitar. Spara grädden till servering. Lägg en klick av grädden i en varm stekpanna och bryn rotsakerna, som om grädden vore smör, i ej för hög värme. Servera med massor av finhackad persilja.

Pressgrönsaker
1. Skiva rotfrukterna tunt, gärna på mandolin. Koka upp ättika, socker och vatten till en lag och slå över rotfrukterna.

2. Tillsätt hackad persilja och låt grönsakerna dra. Servera kalla till steken.

Dela det här receptet med dina vänner!