Quiche Lorraine

Quiche Lorraine

Publicerat:

Tillagningstid:

Klassisk fransk quiche lorraine med rimmat eller rökt sidfläsk. Pajen görs på klassisk fransk pajdeg, pâte brisée, som ger en riktigt mör och frasig pajbotten.

Ingredienser

4portioner

Pâte brisée (klassisk fransk pajdeg)

  • 100g
    kallt, saltat smör
  • 3dl
    vetemjöl
  • 2-3msk
    kallt vatten

Quiche Lorraine

  • 1sats(er)
    pajdeg
  • 200g
    tärnat rimmat eller rökt sidfläsk
  • 4
    ägg
  • 4dl
    crème fraiche
  • riven ost (kan uteslutas)

Så lagar du

Pâte brisée (fransk pajdeg)

  1. Tärna smöret. Nyp ihop smöret tillsammans med vetemjöl. Tillsätt vattnet och knåda till en boll.
  2. Täck med plastfolie och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.

Quiche Lorraine

  1. Gör pajdegen. Skär bort svålen från sidfläsket. Stek fläsket om du använder rimmat kött.
  2. Kavla ut degen 5-10 mm tjock och klä en smord och mjölad form. Nagga lätt med en gaffel utan att sticka genom degen.
  3. Fyll pajen med fläsket och lite riven ost om du vill. Vispa ihop ägg och crème fraiche och häll över fläsket.
  4. Grädda genast i 200 grader cirka 30 minuter.
  5. Låt pajen svalna något innan servering, avnjut den varm eller ljummen. Servera till exempel med en grönsallad med en klassisk vinägrett.

Tips för en mör och frasig pajbotten

  • För det första ska smöret eller margarinet vara kylskåpskallt. Degen ska bara snabbt nypas ihop till en smulig deg med fingertopparna, så snabbt att smöret inte smälter av kroppsvärmen.
  • Med en liten skvätt vatten knådar man degen bara precis så länge att den tar ihop. Knådar man för länge blir degen elastisk och då blir pajskalet segt.
  • När degen är klar är det bra att den får vila i kylen minst en halvtimme. Man kan förbereda degen många timmar på förhand.
  • När degen vilat klart får man bäst resultat om man kavlar ut degen på lätt mjölat bord. När man kavlar skiktar sig fettet i degen så den nästan blir smördegslik. Sedan naggar man degen helt lätt, det skall inte bli hål i pajskalet. Sedan är det bara att fylla efter smak.

Dela det här receptet med dina vänner!