Ravioli med björklövspesto

Ravioli i skål

Publicerat:

Tillagningstid:

Björklöv kan skördas precis i början på säsongen och är användbara i både matlagning och även som blad till te. Björklöv kan vara vätskedrivande så man ska inte överdosera. Smaken är frisk, lite nötig och klorofyllrik. En riktig vårbomb.

Ingredienser

4portioner

Ingredienser till pastadeg

  • 800g
    vetemjöl tipo 00
  • 200g
    durumvete
  • 2tsk
    fint salt
  • 10st
    ägg (ca)

Ingredienser till fyllning

  • 250g
    ricotta
  • 0,5st
    citron, skalet
  • 1klyfta(or)
    vitlök (liten)
  • 3skiva(or)
    vitt bröd
  • 1dl
    färskriven parmesan
  • 0,5tsk
    salt

Ingredienser till björklövspesto

  • 5dl
    späda björklöv
  • 5dl
    späd spenat
  • 2dl
    riven parmesan
  • 1dl
    solrosfrön (skalade)
  • 1st
    citron (saften)
  • 1,5dl
    olivolja
  • 0,5tsk
    salt

Ingredienser till ravioli

  • pastadeg (se ovan
  • Ricottafyllning (se ovan)
  • Björklövspesto (se ovan)
  • 1st
    ägg
  • 0,5knippa(or)
    grön sparris
  • 0,5dl
    hasselnötter
  • olivolja

Så lagar du

Ravioli

  1. Häll ut alla torra ingredienser på ett bakbord och gör en grop i mitten. Knäck äggen däri och börja sedan att knåda ihop pastadegen genom att blanda in lite av mjölet i taget tills du har fått in allt. Om degen upplevs torr så kan du tillsätta ännu ett ägg och känns den lite för klibbig så tillsätt lite mer mjöl. Knåda degen tills den känns fast, smidig och klibbfri. Slå in degen i en handduk eller lägg den i en påse och låt den vila minst 30 minuter i antingen kyl eller i rumstemperatur.
  2. Den här degen räcker till ca 8 – 10 portioner pasta. Det går att frysa pastadeg om man vill, men man kan också göra massor av raviolis som man fryser innan de kokas, eller kavla ut den till den form man önskar (linguini, tagliatelle osv) och sedan frysa eller torka för att använda pastan vid ett senare tillfälle.
  3. Kavla ut pastadegen tunt med hjälp av en pastamaskin eller för hand. Degen ska bara vara någon enstaka millimeter tunn. Skär den tunna degen i långa ark ca 6 cm breda. Lägg en lite klick fyllning (ca 1-2 tsk) på arket med ca 6 cm mellanrum. Pensla degen med uppvispat ägg. Lägg ett nytt utkavlat ark ovanpå och tryck till ordentligt runt fyllningen. Skär ut din ravioli med en pastaskärare eller kniv. Tryck till kanterna med en gaffel om du vill och lägg sedan raviolin på en lätt mjölad bricka. Fortsätt tills du har gjort tillräckligt många. Om du inte skall tillaga alla samma dag så kan du med fördel frysa dem nu. Frys dem i så fall utspridda på en bricka så att de fryses individuellt. Koka upp rikligt med vatten med salt och koka raviolin i ca 1-2 minuter, eller tills den flyter upp.
  4. Skär sparrisen i små bitar och stek den i lite olivolja. Krossa hasselnötterna lätt och tillsätt dessa.
  5. Salta lätt. Lägg i raviolin och tillsätt björklövspestopesto och lite av kokvattnet. Servera med nyriven parmesan på toppen och lite nymald svartpeppar och olivolja.

Fyllning

  1. Lägg ricottan i en skål. Riv i citronskal, vitlök och vitt bröd. Blanda samman med riven parmesan och salt till en jämn kräm.

Björklövspesto

  1. Lägg alla ingredienser i en bur eller glas och mixa till en pesto med hjälp av en stavmixer. Du kan välja att mixa den helt slät eller behålla den lite ”chunky”. Peston håller i kylen i ca 1 vecka om den förvaras lufttätt.

Dela det här receptet med dina vänner!