Romrussinglass

Romrussinglass.

Publicerat:

Det är bara två ingredienser som behövs för att göra en riktigt krämig och len glass. Sedan är det bara att lägga till en smak som du gillar. Vi valde klassikern romrussin eftersom rom passar extra bra med kokos.

Ingredienser

4 - 6portioner

  • 5dl
    kokosgrädde
  • 1
    kanelstång
  • 2
    stjärnanis
  • 1dl
    muscovadosocker
  • ½dl
    russin
  • 1-2msk
    mörk rom

Så lagar du

Dag 1 (eller morgon)

  1. Häll russin i en liten skål. Slå på en matsked rom. Häll på vatten så det täcker russinen och låt svälla. Om du vill kan du ha i mera rom, men en matsked räcker för smaken.
  2. Värm kokosgrädde i en kastrull. När kokosgrädden är varm tillsätter du muscovadosocker och kryddor. Sjud i några minuter.
  3. Låt svalna och ställ i kylen.

Dag 2 (eller kväll)

  1. Plocka upp kryddorna ur glassmeten. Kör smeten i glassmaskin i cirka 20 minuter, tills glassmeten är tillräckligt fast. Rör ner romrussin på slutet, eventuellt med en skvätt rom. Akta så russinen inte mosas. Låt glassen stå ett par timmar i frysen tills det går bra att göra kulor av glassen.
  2. Har du gjort glassen långt på förhand kan du ta fram den 30 minuter före servering så den blir lagom mjuk. Glass på kokosgrädde håller länge.
  3. Har du ingen glassmaskin går det bra att frysa in glassen i en låg skål i frysen. Häll smeten i en låg skål av glas eller keramik. Rör om i glassen med 15-30 minuters mellanrum, beroende på hur kall frys du har. Efter ett par timmar har du en fin glass.

Tips

Fett och proteiner är det som ger glassen en krämig konsistens. Vanligen använder man grädde och ägg, men kokosgrädde ger samma effekt.

Det här glassreceptet går enkelt att variera efter egen smak. Gillar du bär kan du klicka i din favoritsylt i smeten. Är choklad din grej kan du koka en chokladsås att ringla ner i smeten.

Dela det här receptet med dina vänner!