Rostade primörer med citrondipp på inlagda citroner

rostade primörer med citrondipp

Publicerat:

Tillagningstid:

Lägg alla grönsaker på en plåt och gör ett enkelt supersmarrigt tillbehör till lax, grillad kyckling eller lammsteken på påskbordet. Med en god citronröra till blir det en lättlagad höjdare på kalas. De inlagda citronerna hittar du idag i de flesta mataffärer. Det går också fint att göra dem själv (se länk nedan).

Ingredienser

4portioner

  • 600g
    små delikatesspotatisar eller färskpotatis
  • 3-4
    späda morötter på knippe
  • 1knippa(or)
    färsk lök
  • 250g
    grön sparris
  • 1knippa(or)
    rädisor
  • 1msk
    olivolja
  • salt och peppar

Citrondipp

  • 2dl
    smetana
  • 1
    inlagd citron (hittar du inte inlagda citroner går det bra med zest från en)
  • 2msk
    hackad färsk rosmarin
  • salt och peppar
  • olivolja

Så lagar du

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Tvätta och dela potatisen i halvor. Skala eller skrubba morötter och skär i halvor eller kvartar. 
  3. Lägg på en plåt tillsammans med potatisen. Ringla över olivolja, salt och peppar och vänd runt. Sprid ut på plåten och rosta i 15 minuter.
  4. Ansa och dela löken i kvartar. Bryt av den nedre delen av sparrisen och dela eventuellt en gång på längden. Ansa och skär rädisor på hälften. 
  5. Blanda ner grönsakerna tillsammans med potatisen och rosta i ytterligare 10 minuter.
  6. Hacka inlagd citron fint och vänd ner i smetana tillsammans med fint hackad rosmarin. Smaka av med salt, peppar och lite god olivolja. Klicka här för att göra egna inlagda citroner.

Dela det här receptet med dina vänner!