Sallad på beta, ramslök och rökt ost

Sallad på beta, ramslök och rökt ost.

Publicerat:

Tillagningstid:

Betor och rökt ost är en otroligt god kombination, speciellt med en sötsur dressing. Här har jag kombinerat med stekt surdegsbröd för att göra salladen mer matig.

Ingredienser

Rökt färskost

  • 4liter
    fet mjölk
  • 1tsk
    salt
  • 1dl
    äppelcidervinäger
  • Ekologisk halm till rökning (eller använd en rökpistol som finns att köpa i köksbutiker)

Betsallad

  • 1kg
    betor i olika färger
  • 4
    stora skivor vitt surdegsbröd
  • 10st
    ramslöksblad
  • 1paket
    machésallat
  • 1dl
    valnötter
  • 2msk
    honung
  • 2msk
    äppelcidervinäger
  • 6msk
    olivolja
  • salt
  • rökt färskost

Så lagar du

Rökt färskost

  1. Värm mjölken till 80 grader. Tillsätt salt och vinäger och rör runt ordentligt. Låt mjölken stå tills ostmassan bildats. Sila upp ostmassan i en silduk (bomullsduk) och lägg i en korg så att den kan rinna av. Jag använder gärna en bambukorg som jag brukar ha dumplings i. Låt stå över natten, eller minst 12 timmar, så att osten får rinna av ordentligt.

     

  2. Ta ut osten ur duken och lägg tillbaka den i formen.

     

  3. Nästa steg måste göras utomhus (om du inte använder dig av en rökpistol) och på en plats där man får elda. I en eldfast tunna – tänd eld på ekologisk halm så att du får en mycket kraftig rökutveckling och rök osten i ca 30 sekunder. Om du använder dig av en rökpistol – placera osten på en tallrik och täck den med en kupa. Fyll kupan med rök med hjälp av pistolen och rök osten i ca 2 minuter.

     

  4. Låt osten kallna.

 

Betsallad

  1. Tvätta betorna och koka dem i rikligt med vatten ca 30 minuter eller tills de är mjuka i mitten.

     

  2. Lägg de nykokta betorna i kallt vatten och låt de kylas ner. Detta hjälper till så att skalet lossnar lättare. Skrapa av skalet med hjälp av en sked och lägg betorna var för sig så att de inte färgar av sig på varandra när de är skalade. Skär upp betorna i stora bitar ca 3x3 cm.

     

  3. Skär eller riv brödet bitar och stek dem i två matskedar olivolja tills de har fått fin färg och är knapriga. Strimla ramslöken och tillsätt till brödet. Stek hastigt och salta lätt. Låt svalna.

     

  4. Vispa samman honung, vinäger och olivolja med lite salt.

     

  5. Tvätta machésallaten och lägg upp på ett stort fat. Toppa med betor i olika färger och stekt bröd. Ringla över vinägrette och toppa med bitar av rökt ost och valnötter.

Dela det här receptet med dina vänner!