Singapore carrot cake

På ett stort porslinsfat ser vi hackade brynta grönsaker toppade med potluck, strimlad salladslök och tunnt skivad gurka som sitter som solfjädrar i maten.

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Den här rätten sätter fingret på det som jag personligen tycker allra bäst om när det gäller asiatisk mat. Djupa smaker, spännande texturer och insikten i att det går att använda många av våra vanliga ingredienser på helt andra sätt. I den här versionen så använder jag gurka både i carrot caken och som wokad grönsak. Otroligt gott.

Ingredienser

4 - 6portioner

Ingredienser till steg 1

  • 180g
    rismjöl
  • 40g
    tapiocamjöl eller maizena
  • 6dl
    kycklingbuljong eller vegetarisk buljong
  • 2dl
    fint riven rättika
  • 1dl
    fint riven gurka
  • 2tsk
    hackad vitlök
  • 1msk
    matolja
  • salt

Ingredienser till steg 2

  • 1msk
    hackad vitlök
  • 1msk
    strimlad saltad rättika "Chai Poh" - kan uteslutas
  • 0.5dl
    torkade små räkor
  • 2-3st
    salladslökar, fint strimlade
  • 1st
    gurka
  • 1msk
    chilisås eller efter smak
  • 3msk
    söt soya
  • 3st
    ägg
  • 3dl
    böngroddar
  • matolja

Så lagar du

Steg 1

1. Koka upp vatten och koka den rivna rättikan och gurkan i ca 3-4 minuter eller tills den är svagt genomskinlig. Sila av vattnet och skölj hastigt av i kallt vatten.

2. Blanda samman rismjöl och tapiocamjöl i en bunke. Tillsätt kall buljong och rör noggrant om tills allt har löst upp sig och smeten är fri från klumpar. Smaka av med salt om det behövs. Blanda i rättika och gurka.

3. Hetta upp en wok eller en stor stekpanna och fräs vitlöken i oljan tills den är svagt ljusbrun. Tillsätt smeten och ta av pannan från värmen direkt. Rör noggrant i ett par minuter. Häll upp smeten i en brödform eller liknande och ångkoka sedan kakan i ca 40 minuter. 

4. Känn med en sticka i mitten av kakan. Stickan skall vara torr. Kyl ner kakan, gärna över natten, innan du går vidare.

Steg 2

5. Blötlägg räkorna i kallt vatten i ca 15 minuter och häll sedan av vattnet.

6. Skär din carrot cake i mindre bitar ca 3-4 cm långa och ca 2-3 cm breda.

7. Skala gurkan och gröp ur mitten. Skär gurkan diagonalt i va 1-2 cm breda bitar.

8. Hetta upp en wok och stek carrot cake bitarna gyllene runt omkring.

9. Tillsätt vitlöken och stek hastigt. Tillsätt den saltade rättikan och räkorna samt hälften av den strimlade salladslöken och chili. Tillsätt gurkan.

10. Vispa ihop äggen i en skål. Dra allt till ena sidan i woken och stek äggen till en lös omelett på den andra sidan. Innan äggen har stelnat väder du samman allt och tillsätter resterande ingredienser. 

11. Strö över den sista salladslöken och servera genast.

 

 

Dela det här receptet med dina vänner!