Smördegstarte med lax och sparris

Smördegstarte med lax och grön sparris ovanpå en fyrkantig träbricka

Publicerat:

Tillagningstid:

Spröd smördeg toppad med lax, krämig fyllning och färsk sparris. God att äta kall. Servera gärna med en blandad sallad med till exempel finstrimlad fänkål.

Ingredienser

6portioner

  • 1st
    rulle färsk smördeg, 250 g
  • 1+2st
    ägg
  • 250g
    färsk sparris
  • 1/2msk
    olivolja
  • 1ask(ar)
    ricotta, 250 g
  • 1/2dl
    finhackad dill
  • 1st
    finrivet skal av ekologisk citron
  • 1/2tsk
    salt
  • lite nymald vit- och svartpeppar
  • 300g
    skivad kallrökt lax

Tillbehör:

  • Blandad sallad

Så lagar du

1.    Sätt ugnen på 200 grader.

2.    Rulla ut smördegen på en plåt. Skär en markering runt degen ca 2 cm från kanten, men skär inte igenom.

3.    Grädda smördegen mitt i ugnen ca 15 minuter tills den får lite färg. Ta ut degen och pensla den med 1 söndervispat ägg. Grädda ytterligare 2 minuter. Ta ut plåten.

4.    Bryt eller skär bort den nedersta delen på sparrisen. Koka sparrisen ca 2 minuter i saltat vatten. Låt den rinna av väl. Vänd runt sparrisen i ½ msk olivolja.

5.    Vispa samman Ricotta, 2 ägg plus resten av ägget som är kvar efter penslingen, finhackad dill, finrivet citronskal, salt och peppar.

6.    Täck botten med laxskivor och spara resten. 

7.    Fördela sedan ricottafyllningen över smördegen innanför kanten. Lägg sparris på fyllningen. Skär de resterande laxskivorna i bitar och tryck ner dem mellan sparrisstjälkarna.

8.    Grädda mitt i ugnen 20–25 minuter tills fyllningen stannat. Låt svalna. 

Dela det här receptet med dina vänner!